Help! Ik ben jaloers op een vriend(in). Het nut en hoe kom ik er vanaf?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

In deze tijd kan jaloezie snel opkomen. Iedereen laat de beste versie van zichzelf zien op Facebook of Instagram. Je ziet het geweldige leven van je vrienden. Meestal voel je die jaloezie bij bepaalde vrienden, dus als de foto’s van die persoon voorbij komen kun je de steek van jaloezie voelen.

Zie je een foto van een andere vriendschap die hij heeft, een aankondiging voor een nieuwe baan of dat hij een liefdesrelaties krijgt. Het kan allemaal voor gevoelens van jaloezie zorgen. Maar wat zit hierachter? Waarom worden we jaloers? En wat kunnen we eraan doen?

Jaloezie binnen vriendschappen

Jaloezie binnen vriendschappen zorgt voor een vervelend gevoel. De jaloezie kan zich richten op vaardigheid, relationeel of iets materialistisch. Het kan een beklemmend gevoel op de borst zijn en zelf misselijkheid veroorzaken! Er ligt ook een taboe op jaloezie, we praten er weinig over met andere. Een gemiste kans, want dat kan enorm helpen.

Ik schrijf dit artikel vanuit eigen ervaring. Soms worstel ik met jaloezie op een bepaalde vriend waar ik aan de ene kant een goede vriendschap mee heb en aan de andere kant juist die jaloezie voel. Dat gevoel heeft ons een periode uit elkaar gedreven en dat is zo jammer. Ik vergeleek me met zijn leven en wilde wat hij had. In dit geval ging het om carrièrestappen die hij heeft gemaakt die ik zelf ook wilde.

Waar komt het vandaan?

Maar waar komt het vandaan dat we jaloers worden op een vriend(in)? Het zit hem in vergelijken. Onze hersenen beoordelen de buitenwereld op basis van vergelijkingen. Is iets heet of koud, klein of groot?

Zo voelt het hetzelfde water warm aan als je je hand eerst in koud water hebt gehad en juist koud als het eerst in warm water zat. We moeten vergelijken, anders zouden we zaken in de wereld niet goed kunnen beoordelen. We hebben dit vergelijken dus ook nodig.

Maar in het geval van jezelf vergelijken met een ander, kan dit jaloezie veroorzaken. Kant, een filosoof uit de 18de eeuw beschreef dit ook al zo :

‘ Een onwil ons eigen welbevinden overschaduwd te zien worden door het welbevinden van de ander, omdat de standaard die we gebruiken om ons welbevinden aan af te meten niet intrinsiek is aan ons eigen gevoel, maar aan hoe het vergelijkt met wat we zien van anderen’

kant, uit metaphysik der sitten, 1797

(vrij vertaald: we voelen ons slecht door het succes van anderen. Dit komt doordat we onszelf vergelijken met anderen en niet met onszelf)

Dat vergelijken werkt dus niet altijd in ons voordeel. Stel het gaat over een carrière mogelijkheid (zoals bij mij) die hij wel krijgt en jij niet. Je kunt dit zien als twee tuinen. De ene tuin is mijn leven, de andere de tuin van je vriend(in).

Je kijkt als het ware naar de tuin van je vriend(in) en ziet daar een prachtige tuin met mooie bloemen, bomen en volgroeide planten. Het staat er uitbundig bij. Echter, kijk je naar je eigen tuin zie je een deels verdorde, deels met onkruid overwoekerde tuin. Een gevoel van diepe ontevredenheid bekruipt je.

In deze afbeelding zie je tuin van je buurman waar je je eigen tuin mee vergelijkt.

Door de vergelijking roepen we gevoelens van minderwaardigheid op; van minder waarde. Juist in een vriendschap is gelijkwaardigheid belangrijk. De jaloerse gevoelens zorgen er daardoor ook voor dat de vriendschap kan bekoelen.

De jaloezie gaat tussen jullie in staan. Dat is ook jammer, want de vriendschap loopt hierdoor mogelijk blijvende schade op (bij mij is de vriendschap gelukkig hersteld). Dit roept wel de vraag op waar komt deze emotie vandaan?

Het nut

Al deze frustratie, wat hebben we eraan? Wat is het nut van deze emotie?

Het maakt ons bewust van de staat van onze tuin. Het is een signaal dat er iets moet gebeuren.

Dit geeft energie en motivatie om er iets aan te doen. Zoals eerder gezegd kunnen we de vriend(in) ontwijken om zo het gevoel niet meer te hebben. Dat zou jammer zijn, want die verdorde tuin wordt daar niet beter van. Je kunt de emotie inzetten om er wél iets aan te doen.

Hiervoor kijken we iets dieper. Hoe komt het dat je tuin er zo verdord en met onkruid overwoekerd bijstaat? Waarom heb je zo weinig tijd besteedt aan je eigen tuin? Een mooie tuin, zoals die van je buurman, heeft onderhoud nodig. Er moet gewied worden, gesnoeid, gras gemaaid en er moeten nieuwe planten bij gezet worden.

De reden voor het achterstallig onderhoud is vaak onzekerheid. Misschien weet je niet zoveel van tuinieren en kijk je daarom onzeker bij de buurman hoe die het doet. Hij is een vaardig tuinman en heeft zijn tuin altijd goed onderhouden. De vergelijking gaat dan ook niet op.

Wat kun je eraan doen?

Een goede regel die ik hanteer: Ik vergelijk mezelf alleen met mezelf.

Bijvoorbeeld; ben ik de afgelopen maanden vooruit gegaan in mijn carrière, heb ik me ontwikkelt? Dit zet me altijd met beide benen op de grond.

De vergelijking met het leven van de ander gaat namelijk totaal niet op. Hij heeft een heel ander levenspad bewandeld. Hij heeft een andere opvoeding gehad, andere dingen geleerd, heeft een ander karakter en heeft hierdoor andere kwaliteiten. De verwachting dat we beide hetzelfde zouden moeten krijgen is daardoor een valse verwachting.

Een ander punt wat me altijd helpt is te bedenken dat die tuin er misschien vanaf mijn oogpunt zo mooi uitziet, maar is dat wel waar? Misschien moet die ander er keihard voor werken, geeft het hem stress, komen er bij die carrièrestap wel taken bij die helemaal niet zo leuk zijn. Misschien is hij zelf niet tevreden of maakt de nieuwe verantwoordelijkheid hem onzeker.

Mensen willen altijd wat ze niet hebben en wat ze wel hebben went. Dus je kunt er donder op zeggen dat die ander er niet zo blij is mee is of blijft als dat het van een afstand lijkt.

Tot slot is het ervaren van deze emotie een signaal om naar jezelf te kijken en aan die persoonlijke tuin te gaan werken. Welke negatieve gedachten hebben we over onszelf? En klopt dit wel? Wat uit ons verleden en opvoeding heeft onkruid achtergelaten en moeten we wieden? Er is zoveel mogelijk!

Wil je werken aan jouw tuin? Je blijer met jezelf voelen? De cursus Blijvend zelfvertrouwen helpt je hierbij.

bekijk hier actuele korting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *