Waarom deze 8 gewoonten zorgen voor een acne uitbraak.

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Ik krijg een puistje en nog een en nog een! Wat een ramp! Wat moet ik doen?

In paniek doe je iets, maar het helpt niet.

Erger nog!

Het wordt erger!

Acne uitbraken zijn een ramp. Weten wat nú helpt lees je hier. Maar misschien wel nog belangrijker, hoe voorkom je ze in de toekomst.

Hieronder een belangrijke lijst van acties die je uitbraak niet gaan helpen.

En ook wat je dan wel moet doen.

In dit artikel leer alles wat je moet weten over acne uitbraken en hoe die het snelst te verhelpen.

Inhoudsopgave

Wat is een acne uitbraak en waar komt het door?

Een acne uitbraak gebeurt wanneer de huidporiën verstopt raken, gaan irriteren of ontsteken. Deze poriën kunnen verstopt raken door producten als make-up, maar ook bepaalde gewoonten of een stressvolle periode.

Als de huid geïrriteerd is, reageren deze ook sneller op de chemische onderdelen van producten voor je huid. Het is goed om te weten welke producten dit zijn (in dit artikel leer je dat).

Soms heb je ‘verborgen’ gewoonten die ervoor zorgen dat je steeds weer uitbreekt. Welke gewoonten zijn dit?

De juiste behandeling van je acne uitbraak bepaald het verloop. Het kan zenuwslopend zijn de juiste aanpak te kiezen. Daarom kijken we eerst naar wat niet helpt. Als je weet waar jouw uitbraken door komen, heb je al de helft gewonnen!

Blijf je last houden van uitbraken? Ga dan naar een dermatoloog om naar de oorzaak op zoek te gaan. Ondertussen, bekijk onderstaande lijst met 8 (soms verrassende) gewoonten die jouw uitbraak kunnen veroorzaken. En wat je kunt doen om dit te verhelpen.

Waarom deze 8 gewoonten niet helpen bij een acne uitbraak

1. Scrubben

Het idee om oude huidcellen te verwijderen door te scrubben gaat je uitbraak verergeren. Je doet dit natuurlijk met een scrub, maar ook met een handdoek kun je je huid scrubben.

Je verwijdert hiermee namelijk de huidbarrière die juist zo belangrijk is om de schadelijke acne bacterie buiten te houden.

Heb je een vette huid, dan kunnen dode huidcellen wel bijdragen aan de verstopping van je poriën. Je zou dan een exfoliant kunnen gebruiken. Verderop in dit artikel gaan we hier dieper op in.

2. Uitknijpen

Knijp je puistjes uit? Dan kan dit ook voor een uitbraak zorgen of in stand houden. De acne bacteriën in het puistje verspreiden zich over je huid. Dit infecteert weer andere verstopte poriën. Dit gebied op je huid krijgt dan steeds meer puistjes. Je hebt een uitbraak te pakken.

Daarnaast duw je een deel van de talg naar binnen, wat snel opnieuw gaat ontsteken. Ook kan je de porie beschadigen, waardoor talg in de toekomst weer niet goed weg kan. De porie verstopt sneller en vormt in de toekomst sneller wéér een puistje. Zo blijf je in cirkels rond gaan.

Natuurlijk is niet uitknijpen ook heel moeilijk, want wie wil met zo’n witte kop over straat?

3. Vies kussensloop/ gezichtsmasker

Heb je last van puistjes? Kijk dan eens naar je kussensloop en je gezichtsmasker. De acne bacteriën die een broedplaats hebben rondom je puistje, verspreiden zich op je kussensloop en masker.

Zorg daarom elke dag voor een schoon kussensloop en (wasbaar)masker.

4. Slaaptekort

Zoals je misschien wel weet is slapen goed voor ons. Steeds meer onderzoek naar slaap laat ons zien hoé ontzettend belangrijk het is. Het is namelijk een tijd van herstel. Dus ook van je huid.

Daarnaast verlaagd het stress hormoon cortisol. Dit is een hormoon dat direct acne veroorzaakt.

Het stimuleert namelijk de talg productie in je poriën, wat voor mee-eters zorgt.

Komt hier de acne bacterie bij (bijvoorbeeld via je kussensloop)? Dan krijg je een puistje.

Knijp je deze uit? Dan ontstaan er meer puistjes en heb je een uitbraak.

5. Je huid uitdrogen

Uitdrogen door middeltjes

Je hebt een uitbraak en wilt hier zo snel mogelijk vanaf. Je hebt een product met Benzoyl peroxide, alcohol of tea tree olie om puistjes lokaal te behandelen. In je paniek smeer je het product over je hele gezicht.

Gevolg van deze actie: je huid droogt uit.

Reactie van je huid: je huid gaat meer (teveel) talg produceren.

Logisch gevolg: verstopte poriën.

Wat gebeurd er daarna: …puistjes.

Misschien doe je daarna nog een keer hetzelfde? Dan creëer je een vicieuze cirkel.

Wat er daarnaast óók nog gebeurd is dat je alle bacteriën doodt maakt.

Maar dat is goed toch?

Dat werd inderdaad gedacht, maar…

je maakt niet alleen de slecht bacteriën doodt, maar ook alle goede. Je huid wordt even een leeg blad, waar de sterkste bacteriën op gaan koloniseren. Dit kunnen ook de slechte zijn.

Uitdrogen door de zon

De zon is nog zo’n verradelijke ‘verkeerde’ gewoonte waarmee je puistjes erger maakt. In eerste instantie lijkt het alsof je puistjes minder worden en dat is ook zo, maar helaas droogt de zon onze huid ook uit. En, zoals net gezegd, deze droogte zorgt voor (teveel) talgproductie, wat daarna weer leidt tot puistjes. Oppassen dus!

6. Bepaalde ingrediënten in je huidverzorgingsproducten.

Mensen met veel acne hebben vaak een vette huid. Er is sprake van een talg over productie. Gebruik je een gezichtscrème op olie (mineralen) basis, dan krijgen je poriën een dubbeldosis. Een overproductie aan talg én vettige crème. Je werkt hierdoor het verstoppen van je poriën in de hand.

Heb je juist een droge huid en puistjes, pas dat op met ingrediënten die je huid nog meer uitdrogen.

7. Niet douchen na heftig zweten

Heb je lekker gesport en behoorlijk gezweet? Maar heb je geen tijd om jezelf te douchen? Dan kan een acne uitbraak op de loer liggen. Je make-up, vuil én het zweet vormen een goede combinatie voor verstoppen van poriën. Dit kan weer leiden tot acne uitbraken.

8. Je shampoo zorgt voor acne?!

Sinds de jaren 70 wordt een een antibacterieel middel genaamd Triclosan gebruikt. In eerste instantie in ziekenhuizen, maar tegenwoordig wordt dit over de hele wereld in gebruikt in onder andere shampo’s. Het kan gemakkelijk door de huis geabsorbeerd worden. En zoals we eerder zagen is het verwijderen van bacteriën niet goed voor de huid. Je kunt de slechte bacteriën het beste bestrijden met de goede.

Een ander huid irriterend ingrediënt in veel shampoos is Sodium Lauryl Sulphate en Sodium Laureth Sulphate. Het zorgt ervoor dat je shampoo schuimt, maar lost ook je natuurlijke huidvet op, waardoor het je huid heel droog maakt. En een droge huid leidt weer tot meer puistjes.

Je ziet met deze 8 gewoonten dat een goede balans voor je huid belangrijk is. Niet te vet en niet te droog. Hieronder volgen tips om je acne nú aan te pakken en tips wat je kunt doen om toekomstige uitbraken te voorkomen.

Hoe kan ik de uitbraak van puistjes het beste behandelen?

1) Korte termijn: pak je huidverzorgingsroutine aan. Zorg dat je er 1 hebt! Dit is belangrijk.

Wat altijd nu helpt is een goede huidverzorgingsroutine. Een routine die jouw huid ondersteunt en niet te vet maakt of juist uitdroogt. Er is dus geen ‘one size fit all’ routine. Laat je hierover goed informeren.

Voor nu zou je kunnen beginnen met een ochtend en avond routine.

 1. Reinig de huid met een milde reiniger en lauw warm water. Dit laatste is zeker voor mensen met een vette huid van belang. Dit kan een deel van de overmatige talg voorzichtig verwijderen.
 2. Op de plekken waar je puistjes heb, geef een warmte behandeling. Maak een washandje warm met water en leg het voorzichtig op het gebied met de puistjes tot het washandje niet meer warm aanvoelt. Herhaal dit 3 of meer keer. Dit stimuleert de bloedtoevoer.
 3. Met een wattenstokje tip de puistjes aan met wat tea-tree of Benzoyl peroxide.
 4. Gebruik een dagcreme / nachtcreme.

Gebruik daarnaast 2 keer per week een goed gezichtsmasker. Bijvoorbeeld van klei met mineralen om de uitbraak te verminderen.

Om niet met die witte koppen rond te lopen, gebruik camouflerende make-up die je puistjes verbergt terwijl ze herstellen. Koop hierbij niet-comedogene make up. Deze verstoppen je poriën niet. Je hebt camouflage make-up van goede kwaliteit, die er mooi uitziet, maar je puistjes niet erger maken.

2) Lange termijn

Onderzoek je huidverzorgingsproducten

Misschien heb je een goede huidverzorgingsroutine, maar met de verkeerde producten. Door deze te vervangen, voorkom je uitbraken in de toekomst. Onderzoek de labels van je huidproducten. Zitten hier sulfaten in? Of Triclosan? Kies voor producten die sulfaat en Triclosan vrij zijn. Heb je een gevoelige huid? Kies dan ook voor parfum vrije producten. Deze irriteren de huid gemakkelijk.

Pak je slaapproblemen aan

Heb je slaapproblemen? Ga hiermee aan de slag. Wat maakt dat je niet lekker slaapt? Pieker je? Val je te laat in slaap? Je kunt hier iets aan doen!

Ben je gestrest?

Weet je van jezelf dat je vaak gestrest bent? Zorg dat je hier iets aan doet! Het zal je uitbraken drastisch doen verminderen.

 1. Mediteer
 2. Ontspan – kijk een film, doe iets waar je van geniet!
 3. Schrijf of praat het van je af.
 4. Sport

Bovenstaande punten gaan je zeker op weg helpen, maar wil je écht met je acne aan de slag? Download dat het baanbrekende e-book Leven zonder acne. In 4 stappen pak je de hoofdoorzaken van je acne aan.

Fleur, onze concullega en ervaringsdeskundige, schreef dit boek en ervaarde zelf hoe deze 4 stappen haar voorgoed verloste van haar acne. Ze liet het anderen proberen en ook zij hadden hetzelfde resultaat!

 • Wil jij écht met je acne aan de slag?
 • Wil je een blijvende oplossing?
 • Wil je niet hoeven nadenken over die vervelende acne?
 • Wil je geld besparen aan allerlei verkeerde middeltjes, behandelingen en medicijnen?
 • Wil je eindelijk een gave huid?
In de afbeelding zie je het e-book leven zonder acne

Ga vandaag nog aan de slag met Leven zonder acne!

begin vandaag nog

Onderzoek dit voor jezelf en probeer dingen uit. Heb je vragen, laat het ons weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *