Wat is het para- en sympathisch zenuwstelsel

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit onder andere het sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel. Deze twee systemen spelen een belangrijke rol bij stress. Hierbij wordt namelijk het sympathisch zenuwstelsel geactiveerd.

Hierbij versnelt je hartslag, suikers en vetten worden uit je opslag gehaald om je veel energie tot je beschikking te geven. Ook wordt je hormoon adrenaline in de bloedbaan verhoogd, maar ook wordt de activiteit in je darmen verminderd.

Dit laatste zorgt voor problemen als we langdurig stress ervaren. Hierdoor wordt het afweersysteem namelijk verzwakt en kunnen we sneller ziek worden.

Een onderzoek liet dit ook zien. Er waren 394 gezonde mannen en vrouwen die een verkoudheidsvirus in hun neus gedruppeld kregen (Cohen & Others, 1991). Ze bleven in quarantaine voor 6 dagen.

Ze kregen een een vragenlijst die als doel had psychologische stress te veroorzaken. Het bleek dat hoe meer stress iemand ervoer, hoe waarschijnlijker het was dat hij die verkoudheid kreeg (dit werd ook medisch onderzocht adhv hoeveel viruscellen in het bloed)! Stress zorgt voor een verminderd immuunsysteem, waardoor je sneller ziek kan worden.

Het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd in rust. Dit is als we ons veilig voelen. Er vinden herstellende processen plaats en dit komt groei ten goede. Dit systeem is gericht op energie besparing.

Als je je ontspannen voelt terwijl je dit leest, is je parasympathisch zenuwstelsel geactiveerd. We hebben een rustige hartslag, er is activiteit in de darmen waardoor we voldoende energie uit ons eten kunnen halen. Ook ons dag- en nachtritme wordt gereguleerd door hormonen. We slapen goed.

Meer over stress:

Eerste hulp bij stress! 4 gouden tips om stress nu te verlagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *