Wanneer gaat mijn acne weg?

3 oplossingen voor acne.

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Op deze afbeelding zie je een vrouw die fronsend in de spiegel kijkt en zich afvraagt wanneer haar acne weg gaat.

Wanneer gaat acne weg? Acne verdwijnt bij de meeste mensen rond het 25ste levensjaar.

Duurt dat nog erg lang voor jou?

Of ben de 25 gepasseerd en heb je nog wél acne?

Vindt hier je de oplossing die jouw acne voor altijd laat verdwijnen. We kijken hierbij naar verschillende oorzaken.

Veel websites praten over dé oplossing. Echter niet alle acne gaat weg met dezelfde oplossing. In principe komt de meeste acne door een genetische aanleg. Dit betekent niet dat je er geen invloed op heb. Er zijn namelijk ook andere factoren die een grote rol spelen bij acne. Pak je deze aan, dan kun je ondanks aanleg, acne vrij door het leven.

Maar wanneer gaat je acne weg? Doorloop onderstaande stappen om dit te ontdekken

Stap 1 Huidverzorgingsroutine

Een huidverzorgingsroutine helpt je huid. Elke ochtend en avond ga je door dezelfde handelingen. Deze handelingen krijgen effect door de herhaling. Voer je de stappen slechts enkele keren uit, dan heeft het onvoldoende effect.

Wat houdt een huidverzorgingsroutine in?

Hieronder een voorbeeld van een huidverzorgingsroutine die je meteen kan toepassen:

  1. Maak je gezicht schoon met een milde reiniger en warm water. Spoel je gezicht goed af en doe dit een aantal keer. Zo kan het overmatige talg van je gezicht warm genoeg worden dat het weg kan.
  2. Sluit af met koud water voor een goede doorbloeding en het weer ‘sluiten’ van je poriën.
  3. Gebruik een gezichtscreme, eventueel met een beschermingsfactor.
  4. Sluit af met het aanstippen met tea-tree olie van je acne.

Je kunt aan deze stappen nog toevoegen; exfoliëren, toner, serum of een masker. Hiermee ga je de acne écht te lijf.

Wanneer gaat mijn acne weg? Wanneer kan ik verandering verwachten?

Ga je met je huidverzorgingsroutine aan de slag, dan kun je binnen een week resultaat verwachten. Je huid moet eerst wennen aan de routine en zal zich daarna gaan herstellen.

Wil je sneller resultaat? Met het e-book Leven zonder acne geeft Fleur jou haar 4 stappen naar een acne vrij leven. Je leert hoe je deze toepast op jouw specifieke huidtype. Hierdoor zul je sneller effect hebben, maar ook op de lange termijn de puistjes op afstand houden.

Stap 2 Voeding en darmflora

Steeds meer onderzoek wijst uit dat voeding en darmflora een relatie hebben met je huid. Heb je een goede darmflora, zorgt dit heel vaak voor een goede, acne vrije huid. Dus de moeite waard om te onderzoeken.

Wat is dan een goede darmflora?

Darmflora verwijst naar de bacteriën die in je darmen leven. Er zijn helpende en schadelijke bacteriën. Wat doen die bacteriën dan eigenlijk in je darmen? De bacteriën eten jouw voedsel op. Dit doen ze niet zonder slag op stoot. Onderzoekers hebben verbaast door hun microscoop zitten kijken hoe ze werkelijk oorlog met elkaar voeren! Een bijzondere wereld waar we nog maar net de wetenschap op loslaten.

Het interessante is dat de bacterie culturen die je in je buik hebt veel invloed hebben. Zo heb je bacterie culturen die juist van suiker houden of juist vetten of eiwitten willen eten. Heb je van een bepaalde cultuur veel bacteriën, zullen zijn stoffen afgeven, waardoor trek in die bepaalde producten wordt opgewekt! Wat! Dus heb je veel suiker etende bacteriën, dan zal je lichaam hierom vragen.

Echter het nuttigen van veel suiker, leidt tot hogere productie van talg klieren, wat weer tot puisten leidt. Zucht.

Maar er is hoop!

Al in 1930 waren er artsen die probiotica voorschreven om acne te behandelen! Toch werd dit heel veel verder onderzocht, tot nu.

Ga je aan de slag met je darmflora, dan kan jouw acne verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar hoe doe je dat? Met de 4 stappen van Fleur kom je voorgoed van je acne af, omdat je de hoofdoorzaken aanpakt!

Wanneer gaat mijn acne weg? Wanneer kan ik verandering verwachten?

Met deze methode kun je binnen 2-4 weken effect verwachten. Dit komt omdat de bacteriën nog een veranderslag moeten doorgaan. Bepaalde bacteriën moeten nog groeien, terwijl andere juist moeten uitsterven. Dit neemt wat tijd.

Deze stap combineert goed met stap 1; de gezichtsverzorging. Zo pak je je acne namelijk van binnen én van buiten aan.

Stap 3 Naar de huisarts

Lukken bovenstaande stappen toch onvoldoende? Is het misschien tijd om naar de huisarts te gaan. Wat kun je daar verwachten?

1) Crèmes

Heb je milde acne zal de huisarts je waarschijnlijk eerste een zalf, crème of lotion voorschrijven. Hier kan bijvoorbeeld een middel inzitten die de talgproductie vermindert of een antibioticum in zich heeft. Als je stopt met de crèmes, komt de acne vaak weer terug. Hierdoor ontstaat een afhankelijkheid van de crèmes. Dit middel lost daarom niet de oorzaak van de acne, maar bestrijdt de symptomen.

Wanneer gaat de acne weg met crèmes?

Duur van de behandeling: jaren

Waneer zie je effect? Binnen enkele weken.

2) De pil

Ben je een vrouw? Dan zal de huisarts misschien de pil voorstellen. Omdat de meeste acne te maken heeft met (genetisch bepaalde) hormoon productie, kan de pil hier een oplossing voor zijn. Lees wel goed wat de pil met je lichaam doet. Je voegt eigenlijk externe hormonen toe aan jouw lichaam. Je eigen hormoonproductie wordt hierdoor ook beïnvloed. Je komt in een kunstmatige menopauze. Bijwerkingen kunnen zijn; vaginale droogte en emotionele afvlakking.

Wanneer gaat de acne weg met de pil?

Het duurt 5 tot 6 maanden voordat het effect zichtbaar is.

3) Antibiotica

De volgende stap is antibiotica. Wat doet een antibiotica? Het doodt bepaalde bacteriën in je darmen (dus hier zie je ook weer de link tussen darmflora en je huid). De antibiotica die vaak worden gegeven voor acne zijn cyclines. Bekende merknamen zijn teracycline, minocycline en doxycycline. Dit zijn antibiotica die je voor langere tijd zou kunnen nemen (6-9 maanden of zelfs jaren!). Het idee is dat je de periode van acne (12-24 jaar) hiermee overbrugt.

Bij werkwerkingen: buikpijn en diaree.

Kanttekening; waarom moet je anti-biotica voor acne zolang nemen? Omdat als je stopt die bepaalde acne veroorzakende bacterie weer terug komt! Werkt anti-biotica bij jou? Dan weet je in ieder geval dit; het komt door je darmflora dat je acne hebt. Toch gaan ook goede bacteriën dood door de anti-biotica. Kun je onkruid verdelgen, zonder dat dit ook een effect op de planten heeft?

Je darmflora wordt dus niet gezonder van die anti-biotica. Hierdoor raden wij je aan met je darmflora aan de slag te gaan. Zorg je er namelijk voor dat jouw darmflora gezond is, heb je geen anti-biotica nodig. Wij hebben een gratis e-book gemaakt om meteen aan de slag te gaan met je darmflora.

Wanneer gaat de acne weg met anti-biotica?

Duur van de behandeling: 6-9 maanden.

Effect behandeling: Na een week of 6 kan je effect gaan zien.

4) Isotretinoïne / roaccutane

Als laatste redmiddel is er isotretinoïne. Een chemish middel afgeleid van vitamine A. Het zorgt ervoor dat je talgklieren veranderen, waardoor deze minder talg produceren. Dit is een blijvend effect. Ook dempt het de ontsteking in de huid, waardoor er minder puistjes ontstaan. Het vermindert daarnaast de huidvernieuwing, waardoor er minder dode huidcellen zijn, waardoor acne bacteriën op de huid afnemen.

Bijwerkingen

Droge huid

Er ontstaat een extreem droge huid. Daarnaast kan je last krijgen van droge slijmvliezen, ogen en droge lippen. Dit is alleen in de eerste een fase van de behandeling. Soms ontstaat hierdoor eczeem. Je huid krijgt het dus zwaar te voortduren met deze medicatie. Je mag daarom niet in de zon of andere behandelingen, zoals peelings of dermabrasie ondergaan.

Lever

Het middel kan daarnaast invloed hebben op je lever. Het medicijn wordt daarom langzaam opgebouwd en je bloed zal tijdens de het onderzoek regelmatig worden onderzocht. Het cholesterol en triglyceriden nemen ook toe. Daarnaast ontwikkelen sommige mensen tijdelijk diabetes, door een verhoogde glucose in het bloed.

Zwangerschap

Tijdens het gebruik van deze medicatie mag je absoluut niet zwanger worden. Het heeft namelijk invloed op het ongeboren kind en het zou aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken. Je ondertekent daarom (als vrouw) een overeenkomst met je behandelend arts dat je hiervan op de hoogte bent en anti-conceptie gebruikt. Ook krijg je regelmatig zwangerschapstesten om uit te sluiten dat je onverwachts toch zwanger bent.

Voor mannen heeft het medicijn geen invloed op het sperma.

Depressie

In een klein deel van de mensen ontstaat een depressie door de behandeling. Vooral als je al eerder een depressie had, is het belangrijk dit aan je arts te melden.

Klinkt allemaal heftig en dat is het ook. Het is 6 maanden afzien. Vooral de eerste 6 weken, waarin je te maken krijgt met die droge huid, maar ook een toename in acne. Dat is pittig. Maar uiteindelijk zorgt deze behandeling er dus wel voor dat je talgklieren blijvend veranderen en je dus voorgoed van je acne verlost bent. Een dermatoloog bepaald of de mate van acne ernstig genoeg is voor dit middel. Jij bepaalt of dit wilt ondergaan.

Wanneer gaat mijn acne weg? Wanneer kan ik verandering verwachten?

Duur van de kuur: 6 maanden

Effect behandeling: soms na 6 weken eerste acne vermindering zichtbaar.

Dit klinkt natuurlijk behoorlijk heftig! Voordat je zo’n lang traject in gaat, kun je eerst kijken wat je zelf kunt doen. Er zijn namelijk zoveel mensen die zónder al deze medicatie ook van hun acne af zijn gekomen. Zo ook Fleur, onze concullega, die er een gratis e-book over schreef.

Gratis e-book

Download haar gratis e-book!

Op deze afbeelding zie je het gratis e-book top 10 gemaakte fouten bij acne

Leer hier wat de meest gemaakte fouten bij acne zijn én de oplossing!

Direct aan slag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *