Lockdown 2. Fit blijven of worden? 5 tips om het te doen!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Op deze afbeelding zie je een huis in Lockdown

Lockdown 2 is een feit. In tegenstelling tot Lockdown 1 zitten we in het meest donkere, de koudste en guurste tijd van het jaar. We gaan niet massaal hardlopen, zoals bij de eerste Lockdown in de lente. Veel thuis werken, betekent minder bewegen. Dit is niet goed voor ons lijf. Want bewegen is mentaal en fysiek goed voor ons. Het houdt ons positief en dat hebben we nu hard nodig.

En sporten is niet gezond, maar super gezond voor ons! Zo kan sporten de kans op kanker verminderen, het houdt je jong en vitaal en kan je er 20 jaar jonger uitzien! Daarnaast helpt het je lichaam gevaarlijke kleine ontstekingen te verminderen. Het vermindert hierdoor de kans op chronische aandoeningen als dementie en diabetes. Op meer korte termijn geeft het ons een goed gevoel, zitten we lekker in ons vel én zien we er goed uit! Genoeg reden om aan de slag te gaan.

Maar hoe doe je als de sportschool dicht is en het buiten onaangenaam is? Hier onze tips om fit, lekker in je vel en iets mooier gevormd deze Lockdown uit te komen. En vooral van idee in je hoofd naar actie!

1. Motivatie om thuis te trainen

Dit is dé tijd om te investeren in een fit lichaam. Je werkt toch vanuit huis. Je hebt toch weinig andere dingen te doen! Thuis trainen met gewichten is een goede manier.

En beeld je in; je voelt je fit, licht en lekker in je vel! Ook is je lichaam net iets mooier gevormd. Zo kun je uit de Lockdown komen en de lente in gaan! Dat lentejurkje zit toch net iets mooier en die spijkerbroek zit je beter. Veel aantrekkelijker dan zwaar, down en ongemotiveerd, toch?! 🤔 😄 . Hieronder twee voorbeelden.

Op deze afbeelding zie je Alexander die is afgevallen door te trainen en zijn voeding aan te passen.
Op deze afbeelding zie je Sabine die fit is geworden door te trainen en haar voeding aan te passen.

Als je nu actie neemt, bereik je dit over 5 weken! Lekker het nieuwe jaar in!

Thuis trainen is toch net even anders als op een sportschool. De motivatie moet echt uit jezelf komen. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om hier structuur in aan te brengen. Daarover later meer.

2. Liever vaker en kort

Wil je meer effect van je sportmomenten thuis? Doe het dan regelmatig. Dus liever 3 keer 20 minuten, dan 1 keer 1,5 uur. Hiermee bereik je meer. Je valt sneller af, ontwikkelt meer spieren en voelt je lekkerder. Wil je meer dan je fit voelen, maar ook je spieren ontwikkelen? Ga dan voor 5 keer per week!

Maar dit is nog al wat, jezelf drie keer per week zetten tot sporten. Het geheim is het inbouwen van structuur in je week. Als je namelijk vaste momenten hebt waarop je elke week sport, kom je in een ritme en gaat het meer vanzelf.

3. Plan het in

Tijd maken om te sporten is niet makkelijk, zeker 3 keer per week, maar dit kan ingepland worden, zelfs in het drukste schema. Ga voor jezelf na wanneer jij het lekkerst sport. Is dit juist in de ochtend? Of liever overdag of ’s avonds? Met dit in je achterhoofd kijk je naar je planning. Ga je juist voor het weekend, je vrije dag of juist in de avond na een werkdag? Doe het wanneer het goed is voor jou. Dit zal je helpen het langer vol je kunnen houden.

Wat helpt nog meer om het langer vol te houden?

4. Stel een doel en vindt een structuur

Om het langer vol te houden, is er niks zo belangrijk dan een doel stellen. Zonder doel verlies je snel je motivatie. Maar wat is een goed doel als het om sporten gaat? Een bepaalde hoeveelheid kilo’s kwijtraken? Of juist spieren ontwikkelen? Hoe meet je dat? Wat is hierbij een goed doel? Dit is moeilijk om zo zelf te bepalen. Aan het eind van dit artikel geef ik een tip om hier hulp bij te krijgen.

Maar wat natuurlijk ook een prima en motiverend doel is, is om 3 keer per week kracht oefeningen te doen. Je plant dit in op vaste momenten, zodat het makkelijker wordt de drie keer te volbrengen.

Maar ok, je hebt een doel en je weet wanneer je het doet. Maar wát ga je nu eigenlijk doen? Hier wordt het leuk en interessant.

Zorg voor een schema die oefeningen bevat en wissel deze af. Hierdoor is het duidelijk wat je gaat doen en wanneer je klaar bent. Je werkt het schema af en dan ben je klaar voor die keer. Hieronder een voorbeeld voor krachttraining:

Op deze afbeelding zie je een krachttrainingsschema als voorbeeld.

Hierboven zie je dus hoe je dat zou kunnen aanpakken. Je doet 6 oefeningen. Je doet elke oefening 2 keer, met tussen 4-12 keer de beweging. Daartussen rust je tussen 1-5 minuten. Lekker duidelijk en helder wat je te doen staat en wanneer je klaar bent.

Zo zou je voor elk sportmoment een ander roterend schema kunnen opstellen (of een bestaand schema gebruiken). En als je even denkt, what the h*ll! is een Romanian Deadllift:

Je kunt deze oefeningen gemakkelijk op youtube vinden. Als je ze eenmaal onder de knie hebt, doe je ze zonder voorbeeld. Deze specifieke oefening kun je natuurlijk ook doen met kleinere gewichten thuis.

Er zijn ook kant en klare trainingsschema’s die naar een bepaald doel toewerken. Je kunt dan in combinatie daarmee je voeding aanpassen om zo bijvoorbeeld vet te verliezen en spieren op te bouwen.

5. Leg je vooruitgang vast

Op deze afbeelding zie je een progressie tabel als voorbeeld.

Om gemotiveerd te blijven voor je doel is niks beter dan je meten. Voordat je begint maak je een foto van jezelf, zodat je die later kunt vergelijken. Tijdens het trainen vul je in met welke gewichten je hebt getraind.

Ook kun je ervoor kiezen je voorgang precies bij te houden met een progressie tabel, waarin je precies al je maten bijhoud, van gewicht tot de omvang van verschillende lichaamsonderdelen, als wel je stress niveau, honger en vermoeidheid.

Je zult zien dat bijvoorbeeld vermoeidheid in het begin toeneemt, maar daarna afneemt en dáárna veranderd naar energiek!

6. Deel je ervaringen

Tot slot voor mensen die van community houden, sluit je aan bij een facebook groep. Dit kan enorm helpen als je motivatie iets lager wordt. Je kunt daarnaast ook je successen delen.

Hoe nu verder?

Ben je enthousiast of nieuwsgierig of dit iets voor je is? Wij hebben een goed product gevonden wat je kan helpen dit thuis voor elkaar te krijgen.

Rinus en Henry ( van de Droge spieren academie) hebben in hun droge spieren programma’s de volgende onderdelen:

  • e-book over: Welke voeding helpt je tijdens krachttrainen om af te vallen zonder spierverlies?
  • ebook over: Het hoe en waarom van krachttrainen
  • Macronutriënten calculator
  • Krachttrainingsschema’s
  • Instructie filmpjes op youtube
  • Progressie tabellen.
  • Facebook groep

Hun programma’s zijn heel geschikt om thuis uit te voeren.

Ze hebben voor zowel mannen als vrouwen een programma ontwikkeld. We hebben over beide een uitgebreide review geschreven.

Droge spieren voor mannen

Op deze afbeelding zie je het droogtrainen voor mannen product.

Is dit jouw perfecte uitdaging tijdens deze Lockdown?

Wij zochten het uit voor jou:

direct naar deze review

Droge spieren voor vrouwen

Op deze afbeelding zie het e-book van het droog trainen protocol voor vrouwen.

Is dit jouw weg naar een mooi lichaam?

Wij zochten het uit voor jou:

Direct naar review

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *