Snel afvallen na je bevalling?

Zo kom je weer op je oude gewicht.

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
Op deze afbeelding zie je een moeder die yoga doet terwijl ze contact maakt met haar baby

Tijdens je zwangerschap kom je tussen de 10-20 kilo aan. Meteen na je bevalling ben je al heel wat kilo’s kwijt, maar niet alles. De eerste 6 weken herstelt je lichaam van de zwangerschap en bevalling. Dit is ook broodnodig, want je lichaam heeft veel werk verricht. Het herstel proces heeft energie nodig. Gezond eten en bewegen passen hierin en helpen je niet meer aan te komen, zie verderop in dit artikel.

Maar na die 6 weken wil je misschien weer je oude kleding aan. Snel afvallen na je zwangerschap kan je een positieve boost geven. Je krijgt namelijk je oude lichaam weer een beetje terug.

Zodra je met actief afvallen begint, verbruik je meer energie dan binnenkomt. Hiervoor moet je voldoende hersteld zijn. Investeer in je goed voelen over jezelf en lekker in je vel zitten, dan gaat het afvallen ook makkelijker en natuurlijker.

Met onderstaande tips kun je snel afvallen, waarbij rekening is gehouden met wat jouw lichaam nodig heeft en waarmee tegelijk ook kunt zo snel mogelijk kunt afvallen.

Succes! En ik wens je een snel, blijvend maar ook verantwoord verlies van die zwangerschapskilo’s 😊 .

Tip # 1 draag een sluitband 1-2 weken na je bevalling

Doordat al je organen zijn veranderd van positie en je buikspieren onder spanning hebben gestaan, versnel je het herstel met een sluitband. Dit is een strakke band die je 24 uur per dag strak om je buik heen spant. Het gemis van de baby in je buik wordt hiermee ook opgevangen.

De sluitband zorgt ervoor dat je buik sneller zijn oude vorm aanneemt en dat je spieren zich sneller herstellen door een verbeterde lichaamshouding. Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar veel vrouwen hebben dit als positief ervaren. Het overwegen waard.

Tip # 2 Stop met suiker eten

Een oplossing die voor veel vrouwen helpt is geen suiker meer eten. Dit helpt je ook met het voorkomen van spruw (een pijnlijke schimmel die op je tepel voor veel leed zorgt bij borstvoeding). Daarnaast verbetert het je darmflora. Wat bij borstvoeding je baby ook weer helpt. Daarbovenop helpt een gezonde darmflora je ook weer sneller af te vallen.

Hoe doe je dat, geen suiker meer? Naast de duidelijke dingen; koekjes, cakes en suiker in je koffie, zijn er veel producten met verborgen suiker. Lees de ingrediënten en je leert het snel genoeg. Enkele voorbeelden:

Smaakt biologische pompoensoep

Deze soep ziet er super gezond uit en is lekker makkelijk in de drukke tijd na je bevalling. Toch zit hier behoorlijk wat suiker in. In ingrediënten lijst vindt de volgende benamingen van de 3 verschillende soorten suiker in dit product;

 • Rijstzetmeel
 • Maismeel
 • Mais maltodextrine

Amandelmelk

Deze amandel melk lijkt ongezoet, omdat er opstaat dat het naturel is. Laat je hier niet door misleiden. Als je namelijk in de ingrediënten kijkt, staat daar suiker tussen.

Suikerloos, wat eet je dan wel?

Naast toegevoegde suiker hebben producten van zichzelf ook suiker in zich (vaak in de vorm van koolhydraten – zie ook tip … over koolhydraatarm eten). Hoe weet je nu wat goed is om te eten?

Eerst nog even kort een uitleg over waarom dit belangrijk is. Als je pure glucose eet wordt dit meteen in je bloedbaan opgenomen. Je bloedsuikerspiegel schiet omhoog. Er is dan teveel suiker in je bloed en je lichaam verwijdert dit met insuline. Vervolgens wordt dit als vet opgeslagen.

Hoe hoger het getal in de index hoe sneller het wordt opgenomen, omdat het via je darm meteen in je bloedbaan komt. Eet je iets waar glucose in verwerkt is, zoals volkorenbrood dan werkt het anders. Spijsverteringsenzymen knippen dit eten in kleinere stukjes voordat het wordt opgenomen. En dit wil je juist graag, want dit kost tijd. Daardoor wordt de suiker langzamer afgegeven en hoeft je lichaam de suiker niet uit je bloed te halen, maar wordt het als energie ingezet. Je hebt hierdoor minder snel honger, maar ook voorkom je suiker dips en de daar bijhorende vermoeidheid.

De hoeveelheid natuurlijke suikers (koolhydraten) die in producten zitten is weergegeven in een glycemische index. De hoeveelheid vezels in het product brengen de waarde omlaag. Deze index geeft aan hoe snel een voedingsstof je bloedsuiker doet stijgen. Hoe lager de glycemische index, hoe gezonder dus. Een lage glycemische index is 50 of minder.

Voeding met hoge glycemische index (meer dan 50)Glycemische index
Glucose100
Tafelsuiker (sucrose)70
Witbrood70
Zeer wit brood (hamburgerbroodje)85
Bruinbrood65
Witte rijst70
Bruine rijst60
Frietjes95
Aardappelpuree90
‘Witte’ pasta55
volkoren pasta50
Cornflakes85
Koeken70
Chips80
Volkorenbrood40
Sinasappel, peer35
Appel, perzik30
Donkere chocolade22
kers, pruim, grapefuit (of pompelmoes)21
Fruitsuiker (fructose), sojabonen20
Tofoe, walnoten, abrikoos15
Sla, kool, brocolli, courgette, uit, knoflook, tomaat, aubergine10
bron: Verburgh, K.(2012) De voedselzandloper. Over afvallen en langer jong blijven. 158-159.

In de grafiek geldt hoe hoger hoe sneller je ervan aankomt, want het geeft je een fikse bloedsuikerpiek. Dus meer van de producten met een laag glychemische index. Onder laag wordt verstaan; alles onder de 50.

Merk daarnaast op dat de glycemische index van aardappelpuree en frietjes zelf hoger ligt dan die van gewone tafelsuiker!

Nu je goed idee hebt van waar veel suiker in zit, gaan we door met tip #3 over hormonen.

tip # 3 hormonen in balans brengen

Wat je ook zal helpen om snel af te vallen na je zwangerschap is je hormoonbalans herstellen. Op een natuurlijke wijze kun je dit doen door te letten op verminderde stress, bewegen, voldoende slapen en gezond eten. Als je hier meer over wilt lezen, raad ik je aan het artikel over hormoonbalans te lezen.

Daarnaast kun je bepaalde E-nummer vermijden in je voeding. Ik zet hier de 3 belangrijkste E-nummer die je hormonen beïnvloeden. Vermijden dus!

1) E320 BHA (Butylhydroxyaniol) Synthetisch voedingszuur. Dit additief wordt in vele aroma’s gebruikt. Het is in Japan verboden.

Bijvoorbeeld: aardappelproducten, gedroogde soepen en sauzen, pindakaas, chips, zoutjes en zoetwaren.

2) E310-312 Propylgallaat, Octylgallaat en dodecylgallat. Synthetisch voedingszuur dat erg ongezond is. Je vindt het in borrelhapjes, pakjes goed, sommige soorten melkpoeder, aardappelvlokken en kauwgom.

3) E127 Erythrosine Synthetische rode kleurstof dat ook de hormonen erg kan verstoren. Je vindt dit in worstjes en hamburgers.

Tip # 4 Pas je voeding aan, gebruik geen pillen of crash dieet, wel goede vitamine.

Als je googled op afvallen na bevalling kom je al snel op allerlei pillen. Nog nooit heb ik deze pillen zien werken. Zo ook met crash diëten, ze doen een enorme aanslag op je lichaam, zeker als je net bevallen bent. Snel afvallen op een blijvende manier gebeurt het beste door je voeding aan te passen.

Je kunt hierbij denken aan koolhydraatarm. Het voordeel hiervan is dat je producten met een hoog glycemische index automatisch vermijdt. Op deze website hebben we producten als de ketorevolutie zelf getest. Maar je kunt ook minder extreem te werk gaan met gezonde recepten om af te vallen. Wij hebben de best geteste afslankproducten voor je op een rij gezet.

Tot slot heeft je lichaam nu meer dan ooit alle vitamine nodig. Een goede vitamine supplement is hierbij belangrijk. Zeker als je borstvoeding geeft is het heel belangrijk dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt. ten eerst voor gezonde en volwaardige melk voor je baby. Maar weet dat jouw lichaam hier prioriteit aan geeft. Heb je bijvoorbeeld te weinig calcium in je voeding, haalt je lichaam het uit je botten. Dit gaat zover dat het je botten kan verzwakken. Dus volwaardige voeding is, ook voor je eigen gezondheid, erg belangrijk.

Tip # 5 Slimme tussendoortjes

Lekkere trek is logisch in de periode na je bevalling. Je lichaam heeft veel extra’s nodig. Soms ontwikkel je hierdoor ook een gewoonte om tussendoortjes te eten. Je kunt met discipline jezelf weerhouden, maar dit is moeilijk vooral in de eerste maanden met je kleine baby.

Daarom stel ik voor om producten in huis te hebben die je als tussendoortje kunt inzetten en je toch helpen snel af te vallen.Je kunt hierbij denken aan koolhydraatarme tussendoortjes. Ook deze hebben we voor je op een rij gezet.

# 6 Let op dat je geen schildklier disbalans heeft – zo herken je het.

Wat enorm kan tegenwerken bij snel afvallen na je zwangerschap is een schildklier die uit balans is. De schildklier is de boogvormige klier aan de onder/voorkant van je nek.

Postpartum schildklier problemen doen zich voor in twee fasen. Eerst heb je teveel aan schildklierhormonen en daarna te weinig. Wat er gebeurd is dat antischildklier lichamen je schildklier aanvallen. De schildklier gaat hierdoor ontsteken. Vrouwen met diabetes type 1 hebben meer kans dit te krijgen. Ook vrouwen waar het in de familie vaker voorkomt hebben een hogere kans hierop. Het is goed je bewust te zijn van het bestaan hiervan.

Wat zijn de symptomen?

De eerste fase (1-6 maanden na je bevalling). Hierbij heb je te weinig schildklier hormonen. Dit kan zorgen voor de volgende klachten:

 • Gewichtsverlies (maar niet blijvend)
 • Sterke gevoelens van angst
 • Het vaak warm hebben
 • Je zenuwachtig voelen
 • Snelle hartslag
 • Uitzonderlijk veel haaruitval

In de tweede fase (4-8 maanden na je bevalling) van postpartum schildklierdysfunctie, kun je de volgende symptomen ervaren:

 • Gewichtstoename
 • Vermoeidheid
 • Depressieve gevoelens
 • Droge huid
 • Verstopping in de darmen (je kan moeilijk naar het toilet voor ontlasting)
 • Spierpijn
 • Aversie tegen kou.

Herken je deze symptomen? Dan raad ik je aan om meteen contact op te nemen met je huisarts om je schildklierfunctie te laten onderzoeken. Kom daarna terug voor tips over blijvend gewichtsverlies 😉 .

# 6 drink voldoende water

Natuurlijk een welbekende tip, maar zeer belangrijk om je weer even bewust van te zijn. Water drinken is een must in het snel afvallen na een bevalling. Vind je het lastig om zoveel water te drinken? Breng je water op smaakt met wat citroen, salie of tijm. Je kunt ook kruidenthee of groene thee drinken.

Hier een aantal tips:

 • Drink ten minste 1,5 liter per dag. Met borstvoeding 2,5 liter per dag. Kruidenthee meegerekend.
 • Drink het liefst op vaste momenten en niet de hele dag door kleine slokjes (je verteringssysteem krijgt hiermee geen rust)
 • Drink een uur voor een maaltijd, tijdens de maaltijd en dan pas weer een uur na de maaltijd.

Pas op met frisdrank. In een gemiddeld blikje frisdrank zitten wel 9 suikerklontjes (35gram)! Denk je dat je gezond bezig bent met vruchtensap? Een winkelvruchtensap bevat maar liefst 11 koffielepels suiker! Soms staat er bijvoorbeeld op (door slimme fabrikanten) dat er geen suiker is toegevoegd. Bekijk altijd de ingrediënten als je dat ziet. Staat daar namelijk dat er appelsap concentraat in zit, is dit de ‘verdekte’ toegevoegde suiker! Appelsap concentraat bestaat namelijk bijna helemaal uit suiker.

Dus water water water! De weg naar snel en blijvend afvallen. Zorg dat je er een blijvende gewoonte van maakt!

Nu naar de laatste, maar niet de minste tip!

Tip # 7 bewegen voor welzijn

Steeds meer onderzoek toont aan dat bewegen niet lijdt tot afvallen. Dit komt omdat het energieverbruik niet heel hoog ligt bij sporten. Eet je bijvoorbeeld 2 bonbons, zul je hiervoor al een 1 uur en 20 minuten moeten wandelen om dat er weer af te krijgen. Een grote studie van de universiteit van Harvard toonde aan dat lichaamsbeweging en sporten niet helpen om mensen met overgewicht te laten afvallen.

Dus deze tip is niet om af te vallen, maar wel essentieel in het geheel. Het helpt namelijk bij het gemoed. Sporten helpt tegen sombere gevoelens. Als je buiten sport, ontvang je ook een doses aan daglicht wat bijdraagt aan goede gezondheid. Door te sporten stimuleer je de hersenen en verbeter je je geheugen (en dat kan je na je zwangerschap wel gebruiken 😉 .

Maar wat wordt verstaan onder ‘sporten’ ? Velen hebben het idee dat de zweetdruppels van je gezicht moeten aflopen. Echter dit is niet nodig.

Bij lichaamsbeweging is niet de intensiteit van belang, maar wel de frequentie.

Ga liever 3 keer per week een half uur wandelen, dan 1 keer 2 uur intensief sporten. Hierbij is wandelen het gezondste wat je kunt doen. Ook na een zwangerschap is dit perfect. Dit is namelijk minimaal belastend voor je gewrichten. Onder andere de bekkenbodemgewrichten hebben behoorlijk onder druk gestaan. Ook de enkels hebben extra gewicht gedragen de afgelopen weken en maanden. Bouw het wandelen dus voorzichtig op en belast de gewrichten niet teveel om blessures te voorkomen.

Dus hou het simpel en ga lekker buiten wandelen. Even weg van alles thuis en verzet even je gedachten. Een nieuwe baby is een grote verandering in je leven. Ook kun je je baby meenemen. Die slapen vaak super goed in een bewegende wandelwagen. Het bewegen, de buitenlucht en andere omgeving zijn goed voor je welzijn. En dít bevorderd afvallen! Het is makkelijker om je aan je eigen afspraken te houden en je slaapt beter. En dáár val je ook van af!

Tot zover deze tips over snel afvallen na je bevalling. Ik hoop dat dit je antwoord heeft gegeven op de volgende vragen:

 • Hoe kan ik snel afvallen na mijn bevalling?
 • Waar moet ik op letten bij snel afvallen na mijn bevalling?
 • Wat kan ik doen om sneller af te vallen na mijn bevalling?
 • Hoe breng ik mijn hormonen weer in balans?
 • Hoe herken ik postpartum schildklier problemen?
 • Welke beweging past bij afvallen na een bevalling?

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heb je vragen of opmerkingen, laat ze hieronder achter.

Benieuwd waar ik dit allemaal vandaan heb? Ik onderzoek graag en lees veel wetenschappelijke artikelen. Hieronder de bronnen

 1. Hyman,M., The blood sugar solution, Little, Bronwn and Company, 2012.
 2. Lee, I.M. Djousse, L., Sesso, H.D., Wang, L. and Buring, J.E. Physical activity and weight gain prevention. JAMA, 2010, 303:1173-1179.
 3. Kao, Y.H., Chang, H.H., Lee, M.J. and Chen, C.L. Tea, obesity, and diabetes, Mol. Nutr. Food Res., 2006, 50: 188-210.
 4. Thomas, D.E. Elliott, E.J., Baur, L. Low glycaemic index or low glycaemic load diets for overweight and obesity. Cochrane Database Syst Rev, 2007.
 5. Verburgh, K. De voedselzandloper. Prometheus. Bert Bakker, 2013.
 6. Willett, W.C. and Skerrett, P.J. Eat, drink and be healthy; The Havard Medical School Guide to Healthy Eating. 2005, Free Press. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *