Heb ik nu een puistje of een koortslip?

Leer het onderscheid te maken én ontdek de oplossing!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Een plekje bij je lip! O nee! Is het een koortslip? Of is het toch een puistje? Deze onzekerheid kan vervelend zijn. Maar hoe maak je het onderscheid? Hoe weet je zeker wat het is? In dit artikel vind je het antwoord. Met aan het eind van het artikel gouden tips om er snel weer vanaf komen.

Onderscheid maken tussen puistje of koortslip

Heb je een gek plekje rondom je mond en weet je niet of het een puistje of een koortslip is? Lees dan snel verder.

Ga ten eerste na of je al eerder een koortslip had. Heb je namelijk nog nooit eerder last gehad van een koortslip, dan is het onwaarschijnlijk dat je dit hebt. Het wordt namelijk vooral tijdens de eerste levensjaren overgedragen. Iemand met een koortslip in de besmettelijke periode heeft jou als kind dan bijvoorbeeld geknuffeld of gezoend.

Als je dan besmet bent geraakt, draag je dit virus je leven lang met je mee. Op momenten dat je weerstand wat lager is, bijvoorbeeld in de winter of tijdens een stressvolle periode, kun je dan een koortslip krijgen.

Alhoewel je het op volwassen leeftijd kan krijgen, is de kans véél kleiner.

Ga ten tweede na hoe het is ontstaan. Werd het een bobbeltje en ging het pijn doen? Dan is het waarschijnlijker een puistje. Een puistje ontstaat namelijk door teveel talg en de acne bacterie. Pas als hij is ontstaan kan hij pijn gaan doen. Echter, een koortslip kondigt zich al vòòr de verschijning aan. Het begint namelijk met een tintelend, brandend en jeukerig gevoel. Daarna komt er pas een blaasje die op een puistje kan lijken.

Den derde kun je naar het verloop kijken om het verschil te ontdekken. Een puistje wordt langzaam een bobbeltje en zakt vervolgens vanzelf weer (als je er niet aan zit ;-)). Een koortslip vormt altijd een korstje.

Het vierde en laatste belangrijke verschil is de inhoud. Zo is een puistje gevuld met pus en een koortslip met vocht.

Dit zijn de belangrijkste verschillen en zouden je moeten kunnen vertellen wat jij hebt. Wil je weten wat je eraan kunt doen? Lees dan verder.

Tabel met verschillen

Hieronder de verschillen nogmaals weergegeven in een tabel:

Puistje (Acne)Koortslip (Herpes Labialis)
Is gevuld met pusIs gevuld met vocht
Kan een witte kop hebbenOntwikkelt vaak snel een korstje
Veroorzaakt door teveel talg en bacteriënVeroorzaakt door het herpesvirus
Voelt pijnlijkBegint met tintelend, brandend, jeukerig gevoel, wordt dan een blaasje en dan een korstje
Niet besmettelijkBesmettelijk, vooral voor jonge kinderen
Kan op elke moment ontstaanOntstaat bij een lage weerstand
Komt voor op gezicht, schouders, rug en nekKomt voor meestal op lippen en soms op kin, neus of ooglid
Behandelen met antibacteriële middelenBehandelen met anti-virale mindelen

Hoe kom je nu snel van je koortslip of puistje af?

Iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk van zijn koortslip of puistje afkomen. Lees hieronder hoe je dat kunt doen.

Hoe kom ik het snelst van mijn koortslip af?

Ben je na dit artikel tot de conclusie gekomen dat je een koortslip hebt. Dan kun je een aantal dingen doen. Je kunt de duur van de koortslip met enkele dagen inkorten door Aciclovir te gebruiken. Dit is een antiviraal middel. Te verkrijgen bij apotheek zonder recept onder merknamen als Zovirax of merkloos als Aciclovir crème.

De crème bestrijdt alleen de koortslip en niet het onderliggende virus. Is je koortslip weg, dan heb je nog wel het virus in je bloed. Meestal leidt dit zo’n 1 a 2 keer per jaar tot een koortslip.

Deze crème kan branderig aanvoelen. Sommige zijn overgevoelig voor bestanddelen en krijgen er huiduitslag of jeuk van. Veel mensen hebben hun eigen oplossing voor een koortslip gevonden. Ook geven veel mensen aan dat het alleen werkt bij het vroege begin van de koortslip. Daarna is het zonde van je geld.

Hieronder een alternatief drie-stappenplan voor je koortslip:

  1. Breng een paar keer per dag 70% alcohol op de koortslip aan met een wattenstaafje.
  2. Wanneer het blaastje volgroeid is met vocht, prik deze door met een steriele naald. Droog het vocht voorzichtig met een watje. Maak het goed schoon met alcohol. Dit kan wat prikken. Herhaal alcohol regelmatig voor 1-2 dagen.
  3. Het blaasje veranderd in een gewoon wondje. Het wondje zal sneller helen met Hansaplast wondhelende zalf. Dit is een doorzichtige zalf die voorkomt dat het koortje die gele kleur krijgt. Ook heelt het sneller. Binnen 2-3 dagen is de koortslip bijna helemaal weg!

Kun je een koortslip voorkomen?

We weten dat een koortslip vooral ontstaat als je weerstand wat verlaagd is.

Wat kun je doen om je weerstand goed op peil te houden:

  1. Sporten – het hele jaar, en vooral in de donkere maanden van het jaar, want dan gaat je weerstand omlaag.
  2. Voldoende slapen
  3. Voldoende vitamine. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een multivitamine te slikken.
  4. Gezond eten
  5. Genoeg water drinken.

Tot zover het onderscheid tussen acne en koortslip. Heb je vragen of opmerkingen? We horen ze graag!

Hoe kom ik het snelst van mijn puistje af?

Een puistje is een verstopte talgklier, die is gaan ontsteken door de acne bacterie (propionibacterium). Vaak ligt de oorzaak in een combinatie van factoren. Sommige, zoals erfelijkheid, kun je niet beïnvloeden. Anderen, zoals huidverzorging en lifestyle factoren, kun je wél beïnvloeden.

Maar ik hoor je denken; huidverzorging en lifestyle helpt mij nú niet van mijn puistje af. Inderdaad deze oplossingen zijn meer om puistjes in de toekomst te voorkomen. Dus daar heb je nu weinig aan. Hierover later meer.

Ook zul je misschien het idee hebben dat als je je puistje nu maar uitknijpt, deze sneller weggaat. Het geeft wellicht ook een prettig gevoel van controle. En misschien heb je liever een korstje dan een witte kop. Toch ga ik je adviseren om het puistje niet uit te knijpen. Hoewel het je nu niet meteen helpt, geef ik zo nog wel een 2 super tips hoe je snel van je niet-uitgeknepen puistje afkomt.

Waarom niet uitknijpen?

Waarom adviseren wij niet uitknijpen? Met uitknijpen gebeuren twee belangrijke dingen:

  1. Je beschadigt je huid – dit leidt tot meer acne in de toekomst! Een deel van het overmatige talg en de bacteriën worden bij het uitknijpen juist de huid ingedrukt. Het stukje huid komt namelijk onder grote druk te staan. Hierdoor beschadigd deze porie, waardoor deze weer gemakkelijker verstopt raakt, wat weer tot een puistje leidt.
  2. Je besmet andere verstopte poriën met de acne bacterie – leidt tot meer puistje in de omgeving van je huidige puistje! De acne bacterie zorgt voor de ontstekingsreactie en voor de witte pus. Als je je puistje uitknijpt komt deze acne bacterie op de omliggende huid. Hoogstwaarschijnlijk heb je daar meer comedonen (mee-eters) waar je eigenlijk nog weinig last van hebt. Komt deze bacterie daarbij, dan heb je binnen de kortste keren een uitbraak te pakken.

Met veel voorzichtigheid kun je een puistje soms wél uitknijpen.

Wat kun je wel doen? 2 gouden tips!

Niet doen dus dat uitknijpen! Maar wat dan WEL! Gelukkig hoef je niet machteloos toe te kijken hoe deze puist je eerste date, die belangrijke foto of je eerste schooldag verpest.

Op deze afbeelding zie een vrouw die zichzelf een warmte behandeling geeft om van haar puistje af te komen.

Ik geef je twee belangrijke tips om snel van die puist af te komen! Samen vormen ze een killer-combinatie!

1. Warmte behandeling. Maak een washandje warm en leg deze op de huid met het puistje. Niet te warm, want dat kan de huid weer beschadigen. Zorg dat het warm op je huid aanvoelt. Doe dit 3 keer voor 10 second, maar mag ook vaker. Doe dit in de ochtend en de avond, maar mag ook vaker. Wat er gebeurt, is dat je jouw huid helpt extra aandacht aan je puistje te geven. Je brengt namelijk een bloedstroom op gang. En wat doet bloed? Het voert afvalstoffen af! Het maakt het puistje dus van binnen uit schoon.

2. Doe dit in combinatie met Tea-tree olie. Dit is een olie die je bij elke drogist kunt krijgen. Het is een top-middel om de bacteriën te doden. En zoals eerder gezegd zijn het de bacteriën die de pus en ontsteking veroorzaken. Pak je deze bacteriën aan, dan vermindert dit meteen je puistje. Ook wordt die niet groter. En je puistje zal sneller weggaan. Zorg er wel voor dat je niet teveel opdoet, want het droogt je huid ook uit. Gebruik daarom een wattenstokje om een kleine hoeveelheid aan te brengen op het puistje. Zo pak je de puist van buiten aan.

Hiermee ontstaat er een killer-combinatie, omdat je met de warmte behandeling van binnen uit schoonmaakt en vervolgens met de tea-tree het puistje van buiten schoonmaakt! Binnen no-time is dat puistje verdwenen!

Soms doen we ook dingen die onze puistje in hand werken. Fleur, een collega en ervaringsdeskundige, zette haar top 10 fouten bij acne op een rij, zodat jij ze niet hoeft te maken. Je kunt het e-book hier gratis downloaden!

Op deze afbeelding zie je het gratis e-book top 10 gemaakte fouten bij acne

Een gratis e-book met de Top 10 fouten bij acne.

download direct!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *