Jack Russell pup kopen 2021. Waar let je op? En voorbereiding!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Op deze afbeelding zie je een Jack Russell

Een Jack Russell pup kopen is leuk. Zo’n lief schattige koppie, daar word je meteen verliefd op.

Maar waar let je op? Bij het kopen en voorbereiden op je pup zijn er belangrijke punten die je kunnen helpen.

In dit artikel lees je waar je op let als je Jack Russell koopt? En hoe herken je een echte Jack Russell? En ook hoe bereid je je voor op de komst van een pup?

Tip: Onderaan dit artikel geven we je een goede tip mee 😄 !

Inhoudsopgave

Waar komt Jack Russel vandaan?

Heel interessant om te weten voordat je een Jack Russel aanschaft is waar hij vandaan komt. In de 18de eeuw was het jagen op vossen heel populair. Ze hadden hier een vossenjager voor. Maar zodra de vos in zijn hol verdween kon deze hond de vos niet achterna, omdat hij te groot hiervoor was.

Op deze afbeelding zie je de originele Jack Russell.

Dus ze gingen op zoek naar een hond met korte benen die op jacht belust was, maar ook een loyaliteit had. Hier werd in eerste instantie een fox terriër voor gebruikt. Een dominee John (bijnaam Jack) Russell kwam op het idee kwaliteiten te combineren. Hij kocht een terrier die wit en tankleurig was en liet haar dekken door een fox terriër. Zo is de Jack Russel, zoals wij hem nu kennen, in de 18de eeuw voor het eerst geboren.

De Jack Russell is dus van origine een jachthond. Hij is gefokt voor zijn energieke karakter en jachtinstinct. Deze honden moeten dus veel buiten zijn om hun energie kwijt te kunnen. Als ze toch veel binnen zijn, dan ontwikkeld hij zijn eigen ‘hobbies’, zoals met spullen ‘spelen’ (ofwel stukbijten).

Wat tot slot nog leuk is om te weten dat de Jack Russel pas in oktober 2000 officieel erkent werd als ras!

Een Jack Russell pup kopen. Hoe herken je een echte Jack Russel?

Het uiterlijk van de Jack Russel straalt zijn karakter uit, hij is redelijk klein, maar energiek en kijkt blij de wereld in. Zijn vacht kan gladharig, ruwharig of ‘broken’ zijn.

Andere punten van herkenning zijn:

  • een zwarte neus,
  • de ogen amandelvorming, niet bol en de oogleden zijn zwart.
  • de Jack Russel heeft knop oren of hangoren
  • de lengte is tussen de 25 en 30 cm, gewicht rond de 5 kilo.
  • de kleur is overwegend wit met daarbij zwarte of tankleurige stukken.
Op deze afbeelding zie je Jack Russell pup

Is een ‘black and tan’ een echte Jack Russel?

We zien op het internet veel aanbiedingen van Jack Russels met een bijzondere kleur, zoals een black- en tankleurige Jack Rusell. Echter dit is geen Jack Russel. Zoals hierboven beschreven is de rasstandaard overwegend wit met zwarte of tankleurige aftekeningen.

Pas hiermee op, want voordat je het weet heb je hond die niet voldoet aan jouw verwachtingen. De hond kan bijvoorbeeld hele andere kenmerken of karakter eigenschappen hebben.

Op deze afbeelding zie een black and tan Jack Russell

Waar let je op bij het kopen van een Jack Russel pup?

De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor rassen en voor de erfelijke aandoeningen. Een onderzoek door de Universiteit van Utrecht in 2014 liet zien dat erfelijke aandoeningen meer voorkwamen binnen rassen dan bij gemengde honden.

De reden die hiervoor werd aangemerkt is dat er teveel wordt doorgefokt. Een erkende fokker is verplicht beide ouderhonden te testen op erfelijke aandoeningen. Zoals Patella luxatie (problemen met de knieschijf) en oogaandoeningen die veel voorkomen bij Jack Russell honden. Zo houden erkende fokkers hun pups schoon van deze ziekten.

Het is dan ook sterk aan te raden bij een erkende fokker je Jack Russel te kopen om veel leed te voorkomen. Een Jack Russel bij een erkend Fokker kost tussen de euro 750-800 (dit verschilt bijna niet van een pup via bijvoorbeeld Marktplaats kopen). Er zijn veel erkende fokkers. Op hun websites kun je lezen over het leven van de ouderhonden. Wat wel lastig kan zijn is om een puppy te vinden, omdat het zo populair is.

Waar moet je niet je Jack Russell kopen?

Op deze afbeelding die je het marktplaats logo

Op marktplaats kun je veel puppy’s kopen. De kosten liggen tussen de 650 – 900 euro. Er worden ook veel black- en tan puppy’s verkocht, wat dus geen echte Jack Russels zijn en waarmee je dus niet weet wat je precies in huis haalt.

Dit raden wij dan ook ten zeerste af. Je ziet dat het qua prijs niet veel uitmaakt. Maar mocht jouw Jack Russell de erfelijke aandoening hebben, loopt dit hoog in de kosten op. Daarnaast is het leed voor het dier en jijzelf hoog. Bespaar dit jezelf en koop een pup bij een erkend fokker.

Op Puppy farms is het aankopen van een puppy ook heel gemakkelijk. Je hebt alleen geen garantie dat de dieren uit een goed nest komen, omdat de behandeling van de dieren vaak slecht is. Ook heb je geen garantie over de gezondheid van de pup. Deze bedrijven zijn uit op winst en moet je vermijden. Ook puppy’s van dierenspeciaalzaken moet je ontwijken. Deze komen vaak uit deze zelfde puppy farms. Vermijden dus!

Voorbereiding op een pup in huis

Heb je een maal een puppy op het oog, moet je misschien nog even wachten voordat hij echt in je huis komt. Hoe bereid je je voor op een puppy in huis?

Naast natuurlijk speelgoed, een halsband en een etensbakje zijn er andere voorbereidingen die je moet treffen. Hieronder een handig check lijstjes:

  • Bloemen en planten: er zijn maar liefst 700 planten en bloemen die je pup ziek kunnen maken. Een ficus kan huidirritatie geven, een hyacint kan voor maagproblemen zorgen. Onderzoek dus of de planten in je huis voor problemen zorgen.
  • Groente en fruit: pas op dat je pup niet bij rauwe aardappel kan komen. Hierdoor kan je pup in coma raken! Alle ui-achtige groente (zoals prei, bieslook of ui) kunnen zorgen voor maag en darm problemen. Oppassen dus!
  • Schoonmaakproducten: misschien logisch, maar bekijk of deze op een veilige plek staan. Het zal je maar gebeuren dat je pup hiermee aan de slag gaat.
  • Electriciteitsdraden: ook een inkopper misschien, maar je pup zal op onderzoek uitgaan en dit doen ze met hun tanden. Zorg dat er geen losliggende draden zijn waar hij bij kan.
Op deze afbeelding zie je een Jack Russell op iets bijten.

De rest van je huis

Je pup zal op verkenning uitgaan. Alles waarvan je niet wil dat hij het stuk maakt (franjes tapijt bijvoorbeeld) verwijder het uit je huis. Denk ook aan kleinere spullen, zoals schoenen of speelgoed van de kinderen.

De tuin

Je tuin zal een waar paradijs voor je pup zijn. Voor zijn komst, zorg dat je het kunt afsluiten, zodat hij onbezorgd kan ontdekken. Bedenk ook dat je hond groter zal worden en een Jack Russell behoorlijk goed kan springen. Maak het hek dus hoog genoeg.

Opvoeding, training en verzoring

Op deze afbeelding zie je een Jack Russell pup

Heb je een maal de pup van je dromen te pakken, staat er nog een heel andere taak op je wachten. Namelijk, de verzorging, training en opvoeding van je pup. Er zijn hier veel boeken over geschreven, maar dit gaat vaak over honden in het algemeen.

Wil je alle informatie die je nodig hebt om een levenlang goed voor je Jack Russell te zorgen?

Een boek wat wij ontdekt hebben is het Jack Russell handboek van Jan Kramer. Een heel compleet boek dat speciaal is geschreven voor de Jack Russell.

Het zelf uitzoeken kan natuurlijk ook, alleen blijkt dat 90% van de mensen dan dezelfde fouten maken, terwijl ze denken het juist te doen! Shocking toch!? Deze aangeleerde gedragingen zijn moeilijker af te leren dan het meteen goed aanleren.

Succes en veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *