Hoelang blijven puistjes?

Hoe lang het duurt en hoe het sneller gaat!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
In deze afbeelding zie een vrouw met vragende uitdrukking.

Om de vraag hoelang blijven puistjes goed te beantwoorden, kijken we eerst naar waar puistjes vandaan komen?

Waar komen puistjes vandaan?

Puistjes worden veroorzaakt door hormonale schommelingen. Hierdoor krijg je meer talg productie en soms ook meer ontstekingsreactie. Bij tieners komt dit door de pubertijd. Naast testosteron is ook androgeen een hormoon wat hieraan bijdraagt.

Volwassenen kunnen doorlopend acne krijgen, gerelateerd aan de menstruatie cycles bij vrouwen, maar ook een verhoogd niveau van stress hormonen.

De ontwikkeling van een puistje

Er zijn 4 stadia te onderscheiden

Talgproductie

In elke porie zit een haar en een talgklier. De haren voeren normaal vuil en talg naar buiten. Maar omdat deze haren heel dun zijn, kan bij overmatige talg productie dit onvoldoende gebeuren.

Productie van huidcellen

Lealy Mcnerney, huidtherapeut, geeft aan dat mensen met acne vaak meer huidcellen produceren. Hierdoor heb je 4 tot 5 keer zoveel opstapeling van dode huidcellen. Deze huidcellen verzamelen zich in de porie en veroorzaken daar een comedone (mee-eter), open (zwart) of gesloten (huidkleurig).

Groeiende bacteriën

Doordat de dode huidcellen de porie afsluiten van zuurstof en daaronder een talgklier zit die veel talg produceert, hebben bacteriën ( de Propionibacterium) de perfecte leefomgeving om razendsnel te groeien. Deze bacteriën leven namelijk van de talg.

Enzymen in de porie

De bacteriën scheiden op hun beurt weer enzymen uit, waar jouw lichaam op reageert met een ontsteking. Lees: een rode, pussende pukkel! Heb je een pussende pukkel, wat super vervelend is, realiseer je dat de witte pus een reactie is van je witte bloedcellen is om de bacteriën op te ruimen. Je lichaam reageert dus goed, alleen wij vinden het vervelend.

Nu je weet hoe zo’n puistje precies ontstaat, kijken we verder naar hoelang zo’n vervelende puist duurt.

Hoelang blijven puistjes?

Natuurlijk is er niet 1 antwoord op deze vraag. Want het hangt van een aantal factoren af. We gaan hierbij uit van een ontstoken puistje

Niet uitgeknepen puistjes

Laat je het puistje op zijn beloop en je zit er niet aan….😁 Erg moeilijk, ik weet het! Gaat hij eigenlijk het snelst weg. Je laat namelijk je lichaam zijn werk doen. Ook voorkom je verspreiding van de acne bacterie en beschadiging van de porie en daarmee voorkom je een toekomstige puist.

Ben je jong? Gaat het helingsproces sneller. Hoelang blijven puistjes in dit geval? Reken op een aantal dagen (of met onderstaande tips, een dag).

Ben je in de volwassen leeftijd doet je huid iets langer over dit helingsproces. Dit kan ongeveer een week duren.

Hyperpigmentatie – donkere vlek

Daarna heb je kans op een restverschijnsel, wat professionals ‘hyperpigmentatie acne’ noemen. Een donkere vlek blijft achter waar eerst het puistje zat. Deze vlek kan weken tot zelfs maanden duren! Wat!? Ja, zonder juiste nabehandeling kan dit lang blijven zitten.

De reden hiervoor is dat de ontsteking de aanmaak van melanine heeft geactiveerd. Dit is de stof die de huid kleur geeft, ook bijvoorbeeld bij bruin worden door de zon. In de diepere lagen van de huid wordt dit vlekje door melanine gevormd. Ga je langdurig in de zon, zal dit vlekje donkerder worden. Dus een dagelijkse beschermingsfactor dragen is een must!

Wat goed helpt tegen deze pigmentatie is een product gebruiken met een hoge concentratie met vitamine c. Dit wordt vaak verkocht in de vorm van een serum.

Heb je je puistje uitgeknepen?

Het helingsproces duurt dan iets langer. Tenzij je dit op een verantwoorde manier hebt gedaan, want die is er ook 😉 . Er komt een korstje op de pukkel en dit moet genezen. Voor tieners is dit een dag of 4 en voor volwassenen een ruime week.

Daarnaast vergroot je de kans op andere puistjes door huidbeschadiging en kan je andere verstopte talgklieren besmetten met de acne bacterie. Uitknijpen is dus niet perse de oplossing die jouw puistjes sneller laten verdwijnen.

Hoe kan je het helingsproces versnellen?

Kou

Het je vandaag iets waardoor je een puistje absoluut niet kan gebruiken, gebruik dan een koud compres om de ontstekingsreactie te dempen. Gebruik daarna make-up om het puistje verbergen. Want helemaal weg gaat hij nou eenmaal niet.

Warmte

Een tweede manier om het helingsproces te versnellen is warmte. Dit stimuleert namelijk de bloedstroom naar je pukkel. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en gaat die vervelende pukkel sneller weg.

Op deze afbeelding zie je het gratis e-book top 10 gemaakte fouten bij acne

Stappenplan warmtebehandeling:

  1. Zorg voor een warm, maar niet te heet, washandje en leg het simpelweg op je puistje. Laat het hier totdat je voelt dat de warmte eruit is.
  2. Verwarm de washand opnieuw en herhaal stap 1.
  3. Herhaal dit proces minimaal 3 keer, maar je kunt het zo vaak doen als je wilt.
  4. Voeg deze handeling toe aan je ochtend én avond routine. Zo nodig voeg je hier een snelle warmte behandeling rond lunch tijd aan toe.

Ben je het nou helemaal zat om steeds met die vervelende puistjes te moeten leven. Download dat het gratis e-book van Fleur, onze concullega die als ervaringsdeskundige haar top 10 fouten bij acne heeft uitgegeven. Voorkomen is sneller dan genezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *