Getest door ons: keto dieet. Deel 4: meer energie en emotioneel stabieler?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Om in ketose te komen en te blijven moet je weten wat je eet. Zo simpel is. Ik laat je hieronder zien hoe ik dat heb gedaan. Ook heb ik uitgebreid mijn glucose en ketonenspiegels in kaart gebracht. De resultaten en inzichten lees je hieronder.

Nu dat ik echt wat langer in ketose ben, heb ik gekeken naar de effecten. Wat het keto dieet namelijk aantrekkelijk maakte voor mij was:

 • meer energie
 • emotioneel stabieler
 • en natuurlijk gewichtsverlies 😉

Dit, en andere dingen bespreek ik in dit laatste deel van deze reeks.

Het effect van macronutriënten bijhouden

In deze afbeelding die een overzicht van mijn persoonlijke macro's van een dag keto dieet.

Macronutriënten bijhouden helpen je om sneller dieper in ketose te komen. Wat bedoel ik hiermee? Door elke dag bij te houden hoeveel vetten, eiwitten en koolhydraten je eet, leer je hoe je onder de 50 gr koolhydraten kan blijven. Het is even werk en ik moest zelf ook over die hobbel heen, maar je leert hier enorm veel van.

Voordat ik aan tafel ging, woog ik daarom al mijn eten om zo te kunnen bepalen hoeveel ik waarvan at. Ik hield dit bij op papier. Aan het eind van de dag bepaalde ik dan de waarden. Een hele handige website hierbij is voedingswaardetafel.nl, omdat je hierop zelf het gewicht kunt aanpassen.

Als ik recepten van Mitchel eet, kan ik de macronutriënten daar vandaan halen, want deze staan bij zijn recepten vermeld.

Je leert hierdoor hoeveel koolhydraten waarin zitten. Hierdoor kom je niet alleen sneller in ketose, je kunt ook dieper in ketose raken.

Helemaal aan het eind bereken ik ook het percentage. Zo at ik op deze dag bijvoorbeeld 66,6% vetten, 17,69 % eiwitten en 15,6 % koolhydraten. Om dieper in ketose te komen zou ik het vet percentage kunnen verhogen. Hiermee krijg je een duidelijk beeld waar je zit. Wat mij daarnaast veel inzicht heeft gegeven is glucose waarden.

Glucose waarde voor en na keto en waarom dit zo belangrijk is.

Voor de start van het keto dieet heb ik mijn glucose waardes in kaart gebracht. Ik wilde namelijk weten hoe dit bij mij fluctueert. Hieronder zie je een grafiek die deze metingen visueel weergeeft.

In deze afbeelding zie je een grafiek van mijn glucose en ketonen spiegel voor de start van het keto dieet.

In deze grafiek zie je een aantal dingen;

 1. Mijn glucose waarden (blauwe lijn) schommelen tussen 4,9 en 11,6 mmol/L. Waarbij hoe hoger, hoe meer suiker in mijn bloed.
 2. Mijn aantekeningen bij deze waarde vertellen me dat ik honger kreeg als de glucose spiegel onder 5,7 mmol/L ging.
 3. Ik me op de pieken (veel suiker in mijn bloed) moe voelde.
 4. De ketonen waarde schommelde tussen 0,2 en 0,8 mmopl/L. Waarbij geldt lagere glucose waarden zorgen voor hogere ketonen waarde.

Hieronder de grafiek van dezelfde gegevens, maar dan tijdens de eerste week van het keto dieet.

In deze afbeelding zie je een grafiek van mijn glucose en ketonen waarde na de start van het keto dieet.

Wat zie je hier?

 1. Glucose waarde (de blauwe lijn) schommelen tussen 4,7 en 5,4 mmol/L. Veel minder dus dat vòòr het keto dieet, toen lag het tussen 4,9 en 11,6 mmol/L.
 2. De ketonen waarde gaan omhoog wanneer glucose waarden dalen.
 3. Mijn hongergrens daalt drastisch naar 4,5 mmol/L! En ik voel steeds een vage honger, maar nooit zoals voor het keto dieet.
 4. Later in het gewenningsproces voel ik me minder moe door de dag heen.

Al in de eerste week een mega verschil! De grootste verandering is het ontbrekende hongergevoel. Doordat je de suikerspiegel behoorlijk stabiel houdt, heb je dus minder honger. Je lichaam is niet steeds bezig met het verhogen en verlagen van deze spiegel. Dit doet je lichaam met het bekende hormoon insuline. Zodra deze minder wordt ingezet voor je suikerspiegel, kan dit hormoon zich bezig houden met andere taken, zoals cel herstel (gunstig voor je algehele gezondheid).

Wat zijn normale bloedglucose waarden?

In deze afbeelding zie je bloedglucose waarden bij een koolhydraatrijk dieet.
Glucose waarden tijdens een koolhydraatrijk dieet.

Wat verder ook interessant is om te laten zien is dat de glucose waarden die als normaal worden beschouwd in een glucose dieet veel hoger liggen als de normaal waardes bij keto. De glucose waarden fluctueren minder en zitten aan de onderrand van de normale waardes.

Hoe ik voor het keto dieet bij 5,7 mmol/L al honger kreeg, zo heb ik nu bij 4,7 mmol/L nog steeds geen honger. Hoe komt dit? Het antwoord is ketonen! Je lichaam gebruikt ketonen als energiebron! Je hebt dus veel minder glucose nodig. Dit is ook precies waarom het keto dieet zoveel voordelen met zich meebrengt.

Steeds vaker wordt het keto dieet ingezet om ziektes te genezen. Het kan een positieve werking hebben op epilepsie en natuurlijk diabetes-II. Ook wordt steeds meer onderzoek gedaan naar ketonen bij ziekten als Parkinson, ALS en MS. Allemaal ziekten van het zenuwstelsel, maar ook ziekte van Crohn, wat in de darmen zit. Daarnaast wordt ook onderzocht hoe keto ingezet kan worden bij kanker.

Verloop van ketonenwaarden

Na deze inzichtelijke glucose waarden, wilde ik weten hoe mijn ketonenwaarden zich ontwikkelde tijdens de eerste week. Hieronder de nuchtere (voordat je iets eet of drink in de ochtend) metingen de eerste 7 dagen.

Op deze afbeelding zie je het verloop van mijn ketonenwaarden de eerste week volledig keto dieet.

Wat hierbij meteen opvalt is dat het geen liniaire lijn is. De waardes gaan op en neer. De meting blijft een moment opname. Wel zie je een duidelijke trent van een opgaande lijn. Het begin van de week was 0,3 mmol/L en aan het eind van de eerste week zat ik al op 1,2 mmol/L.

Ben ik nu ook emotionele stabieler door keto of niet? N=1 onderzoek

Om erachter te komen of mijn stemming stabieler is, heb ik dit bijgehouden. Elke avond voor 7 dagen noteerde ik een waarde voor mijn stemmingsniveau tussen de -2 en +2. Waarbij -2 zeer laag is, -1 laag, 0 neutraal, +1 goed, +2 heel goed. Zie hieronder de grafiek om de voor en na keto resultaten van mijn stemming te bekijken.

In deze afbeelding zie je een grafiek met mijn stemming voor en na de start van het keto dieet.

De blauwe lijn is vòòrdat ik het keto dieet volgde en de oranje lijn is nádat ik het keto dieet 6 weken volgde. Je ziet meteen dat de oranje (na keto) lijn hoger ligt en stabieler is. Ik kom na 6 weken keto niet meer onder de 0, terwijl dit wel gebeurd met de blauwe (voor keto) lijn.

Deze emotionele stabiliteit na keto is te verklaren vanuit de stabiliteit van de bloedsuiker spiegel. Doordat dit heel gelijkwaardig is, heb je minder schommelingen in je emotie. Ik ervaar dit dus ook zo.

Ditzelfde onderzoek heb gedaan voor mijn energie level.

Heb ik meer energie? N=1onderzoek

Hieronder de grafiek, waarbij ik waardes heb gegeven tussen -2 en +2. Waarbij -2 staat voor zeer lage energie, -1 lage energie, 0 gemiddelde energie, +1 veel energie, +2 heel veel energie.

In deze afbeelding zie je een grafiek met mijn energie niveau voor en na de start van het keto dieet.

Ook hier zie je weer dat de oranje lijn ( na de start van het keto dieet) veel hoger ligt dan de blauwe lijn (voordat ik met keto startte). De blauwe lijn laat zien dat ik gemiddelde of lage energie had. Nadat ik met keto gestart ben, is mijn energie niveau gestegen. Het gaat niet lager dan een gemiddeld energie niveau.

Het is zo leuk om te zien dat een dieet die dit beloofd, dit ook waar kan maken. De metingen lagen vrij ver uit elkaar. Ik heb ze op aparte blaadjes ingevuld om het zo betrouwbaar mogelijk te houden. Het is niet alleen in de schema, ik merk het ook in mijn dagelijks functioneren dat ik gelijkmatiger gestemd ben en meer energie heb. Hieronder tot slot laat ik zien wat ik zoal eet tijdens het keto dieet.

Hoe ziet mijn voedingsschema eruit?

Misschien vraag je je af hoe mijn eten er door de dag uitziet. Hieronder een overzicht van wat ik gemiddeld eet. Ik heb hier, naast de drie hoofdmaaltijden, ook tussendoortjes aangevoegd. Dit is een patroon zoals meeste mensen het gewent zijn; drie maaltijden plus een aantal tussendoortjes. In het begin kan het lastig zijn om hier vanaf te wijken. Momenteel eet ik ontbijt en diner en een tussendoortje. Ik vast 1 keer per week het tussendoortje, waarbij ik alleen ontbijt en diner eet.

ontbijtKeto ontbijt van Mitchel: noten muesli met yoghurt
tussendoorbleekselderij met boter
lunchOmelet met kaas en groente
tussendoorCitroen reep (recept van Mitchel)
dinerCitroen knoflook kip met groente (ook van Mitchel 😁 )
tussendoor90% chocolade

Gewichtsverlies is blijvend

Ik merk over de afgelopen weken dat ik langzaam afval, al is afvallen niet mijn doel. In het begin ben ik mijn buikje kwijtgeraakt en dit is zo gebleven. Mocht je gewicht willen verliezen, kun je dit met het keto dieet gemakkelijk zonder honger doen. Dit komt doordat je glucose spiegel zo stabiel blijft en je hongergrens lager ligt (zie eerder in dit artikel).

Dit brengt ons aan het einde van deze 4-delige reeks. Volgende week volgt nog een samenvatting om de hoofdpunten uit te lichten. Ik vond het erg leuk om dit dieet te testent. Het heeft mij een beter passend dieet opgeleverd, waarbij ik meer energie heb en emotioneel stabieler ben. Ook ben ik afgevallen, waar ik blij mee ben.

Ik ben nog aan het onderzoeken of ik dit op lange termijn wil blijven doen. Ook onderzoek ik nog mijn cholesterol waarden aan het begin en na een jaar van het keto dieet is nog bezig. Deze periode is nog niet voorbij. Ik hou jullie op de hoogte.

Heel erg bedankt voor het lezen van dit artikel. Mocht je zelf interesse hebben om te starten met het keto-dieet, dan kan ik je van harte het pakket van Mitchel van Duuren aanraden. Het is namelijk een compleet pakket waarmee je direct aan de slag kunt . Succes! Mocht je vragen hebben, hoor ik het graag!

 • Schmidt, M. & Kammerer, U. (2017) Can a high-fat diet beat cancer? Time magazine, sept.
 • Seyfried, T. (2012) Cancer as a metabolic disease. (1ste ed.) Boston, United States: John Wiley & Sons inc.
 • Gasior, M., Rogawski, M. A., Hartman, A. L. (2006) Neuroprotective and disease-modifying effects of the ketogenic diet.  Behavioural pharmacology, 17. 5-6: 431-9.
 • Westman, E.C., et al. (2008) The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabets mellitus. 5: 36.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *