Getest door ons: ‘Betere relaties met iedereen’ van Frank de Moei

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Uit nieuwsgierigheid ging ik zelf de online cursus van Frank de Moei ‘Betere relaties met iedereen’ volgen. Ik wilde weten wat het me zou opleveren? Haal ik er iets uit? Is dit mijn geld waard?

De online cursus ‘Betere relaties met iedereen’ heeft me veel gebracht. In relaties met andere liep ik soms tegen problemen aan waar ik me niet bewust van was.

De cursus van Frank de Moei gaat in op een heel breed scala aan onderwerpen binnen relaties. Het heeft mijn vriendschappen, collegiale relaties en familiebanden verrijkt. Sommige zijn versterkt, andere meer op afstand gekomen.  

Door de regelmaat van de email ontwikkelde ik een ritme waardoor ik elke week uitkeek naar deze tijd. Ik reserveerde wat tijd om rustig ergens te zitten waar ik kon lezen én schrijven.

De inzichten neem ik vanaf nu mee en heeft me een wijzer mens gemaakt. Zo doen we relaties we vaak op de automatische piloot. Dit is niet altijd functioneel. Door de cursus te volgen merkte ik dat ik deze oude patronen met nieuwe inzichten kon omvormen.  

Ik heb de aantekeningen die ik maakte bewaard, deze kan ik makkelijk teruglezen. Hiermee vergroot ik het effect van de cursus, want ik leer de inhoud me eigen maken.

Frank behandelt veel facetten van relaties, bijvoorbeeld conflict, feedback, acceptatie. Hieronder een overzicht van enkele van deze onderwerpen met mijn persoonlijke aantekeningen.

De cursus begint met het definiëren van een goede relatie. Wat is hiervoor nodig? Meteen maakt Frank het ook persoonlijk voor jou. Je maakt een lijstje met mensen in je leven, ook de mensen waar je het moeilijk mee hebt komen op dit lijstje.

Je beoordeelt je relaties op een aantal punten. Dit is heel inzichtelijk om te doen. Het geeft me inzicht in waarom sommige relaties zo lekker lopen en andere juist stroever. Ik merk dat het lijstje ook een fijn overzicht geeft.

De eerste paar lessen verdiepen dit inzicht verder. Nu dat helder is neergezet, gaat Frank dieper in op wat mij aantrekkelijk maakt voor anderen. Dit is best even confronterend. Ik heb nog een aantal punten om aan te werken.

Betere relaties met iedereen gaat ook over écht contact maken. Ik merk dat ik na deze cursus onderdelen heel bewust in mijn relaties sta. Het is leuk om me op de ander te richten en me open te stellen en minder in mijn eigen hoofd te zitten.

Ik merkte hoe leuk het was om me meer bewust te worden van hoe ik in contact sta. Wat doe ik en wat kan ik beter doen zodat ik fijner contact heb met de mensen om me heen.

Ook heel inzichtelijk was om te kijken naar een lijstje met mensen die ik bewonder om hun goede communicatie. Wat doen zij precies waardoor ik ze bewonder? En wat doen mensen die ik niet bewonder? Hierdoor werd ik me heel bewust van wat ik zelf wel en niet wil doen.

Een heel mooi inzicht kreeg ik door de les over eerlijk je mening geven of confrontatie! Spannend! Ik ben hier nooit goed in geweest, maar ik wil deze methode proberen. Ik deed het. En weet je wat de reactie was?! ‘Wat fijn dat je dit zei, bedankt.’

Dit heb ik nog nooit meegemaakt! Een chronisch confrontatie vermijder als ik ben is dit een mooie overwinnnig. Er was een enthousiasme bij de ander wat ik na confrontatie nog nooit heb gezien. Deze neem ik zeker mee.

Het lezen over jaloezie deed mij realiseren dat iedereen weleens deze gevoelens heeft. Ik heb een inzicht gekregen over hoe contraproducties jaloezie voor relaties is. Wat je eraan kunt doen en hoe je ermee omgaat als iemand dit naar jou heeft. Heel waardevol.

Ook wordt er dieper ingegaan op jaloezie, controle en zelfvertrouwen en wat deze met elkaar gemeen hebben.

Ook leer ik meer over persoonlijkheden van mensen. Door het model van Frank kan ik mijn relaties verder onder de loep nemen. Waarom lopen deze relaties super goed en lopen die andere relaties juist veel minder goed.

Ik merk dat ik de mensen om me heen analyseer en een inschatting probeer te maken onder welke persoonlijkheid te vallen. Heel leuk om te doen.

De tips uit dit hoofdstuk heb ik uitgeprobeerd in mijn eigen relatie en merkte dat er meer rust en acceptatie kwam. Dit werd ook door mijn vriendin erg gewaardeerd .

Dit vond ik persoonlijk een heel interessante les. Door deze les ben ik me meer bewust geworden van wat ik wel en niet in een relatie wil. Hierdoor kon ik in de praktijk sneller beslissen in wie ik wilde investeren. Scheelt een hoop energie.

Alhoewel ik al een lange relatie heb, was deze les alsnog erg interessant. Als je nog een relaties zoekt op welke punten zoek je overeenkomst en waar kunnen prima verschillen bestaan voor een goede relatie?

Het advies van Frank vind ik solide en zou ik volgen als ik een partner zocht.

Daar laat Frank het niet bij. Hij gaat ook in op vragen die je kunt stellen als je al lang een relatie hebt. Zoals is er respect? Kritiek over en de wens om de ander te veranderen is een uiting van (te) weinig respect. Dit kan aanleiding zijn hierover na te denken of hieraan te werken.

Samen met mijn vriendin hebben we een avond gepraat over deze onderwerpen, wat een heel mooi en waardevolle avond werd. We besloten zelfs elke maand zo’n gesprek te gaan doen.

Kritiek is natuurlijk een groot obstakel in relaties en moet aan bod komen in een cursus over relaties. Als ik kritiek ontvang ga ik in gedachte of in gesprek meteen in verweer. Ik wil uitleggen waarom ik het zo deed. Ik schiet hiermee in de verdediging.

Van Frank leer ik vragen te stellen en me iets objectiever op te stellen. Waar komt deze kritiek werkelijk vandaan? En nog belangrijker: hoe ga je hier op een gezonde manier mee om.

Ik heb de methode laatst kunnen uitproberen toen een collega kritiek op mij had. Er was meer rust aan mijn kant, wat me eigenlijk hielp om er daarna weinig tot geen ‘last’ van te hebben.

Een onderwerp waar slechts enkele goed in zijn. Sommige hebben het te snel, andere vermijden het als de pest.

Ikzelf ben een conflict vermijder. Uit dit onderdeel leer ik het belang van voor mijn mening uitkomen. Ik voel me geïnspireerd om hiermee aan de slag te gaan.

Bijna iedereen heeft weleens relaties die hij liever zou staken. Frank gaat hier dieper in. Het maakt mij bewust van die relaties en helpt me na te denken hoe ik ermee om wil gaan. En wat ik kan doen om hier beter mee om te gaan.

 

 

Conclusie

Deze relatiecursus heeft me veel gebracht. De nieuwe inzichten en bewustwording zijn erg waardevol. Vervolgens de opdrachten om ermee aan de slag te gaan werkt verreikend. Natuurlijk kom je ook dingen tegen die je al wist, maar het totaalpakket is wat dit waardevol maakt.  

Samengevat; Wat is ervoor nodig?

blog berichten schrijven
  • Een actieve houding. Schrijf de opdrachten die Frank je geeft ook echt op. Hierdoor haal je er meer uit.
  • Actief bewust. Wil je deze dingen in je leven implementeren, koppel de opdrachten meteen aan een echte relatie. Hierdoor leer je het implementeren.
  • Het is voor mensen die actief met hun relaties aan de slag willen.

Wat heeft het mij gebracht?

  • Een meer positieve kijk op mijn bestaande relaties. Ik zie deze als waardevol en investeer in ze.
  • Veel eyeopeners.
  • Bewustwording hoe je zelf in relaties staat.
  • Beter in feedback geven met een super simpele, maar goede methode.
  • Beter in omgaan met conflict.
  • Persoonlijke aantekeningen die ik gemakkelijk terug kan kijken.

Het is mijn geld waar? Al zou ik hier 1 waardevol punt uit meenemen, zou het voor mij al de investering waar zijn, maar het is zoveel meer dan dat.

Mocht je besluiten deze cursus ook te gaan volgen, veel plezier en verrijking van je relatie gewenst! Of wil je eerst nog meer over deze relatie cursus leren? Lees dan onze review over dit product.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *