De feiten en fabels over acne.

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen in ons land en de rest van de wereld. Hoewel bijna iedereen er op een moment in zijn of haar leven last van krijgt, weten maar weinig mensen wat de juiste oplossingen zijn. Er zijn namelijk tal van contradicties omtrent acne. Om voor meer duidelijk te zorgen lijkt het mij een goed idee de feiten en fabels over acne te bespreken. Je weet dan wat je wel, en vooral niet moet doen om puistjes te behandelen en in de toekomst nieuwe uitbraken te voorkomen.

Lees dus snel verder in deze blog, waarin ik de belangrijkste feiten en fabels op een rijtje zet.

Deze gastblog is geschreven door Fleur van puistenverwijderen.nl. Onderaan dit artikel vind je een link naar het gratis e-book van Fleur.

De belangrijkste fabels omtrent acne

Hieronder bespreek ik de fabels omtrent acne. Hierdoor weet je wat je niet moet geloven als je acne wil aanpakken. Als je wel in de fabels gelooft, kun je acne zelfs erger maken!

1. Alleen pubers hebben last van acne

Onterecht beweren veel ouders tegenover hun kinderen dat acne vanzelf wel zal verdwijnen naarmate ze ouder worden. Helaas is dit een fabel. De werkelijkheid is dat bijna iedereen met acne te maken kan krijgen. Leeftijd heeft hier dus geen invloed op. Wist je dat circa 20% van de volwassenen tussen de 25 en 45 jaar last hebben van acne?

2. Er is maar één manier om mee-eters en puistjes te verwijderen

Veel mensen denken dat acne alleen ontstaat door slechte hygiëne. De poriën kunnen inderdaad verstopt raken met verontreinigheden. Vervolgens besluiten acne patiënten hun gezicht overmatig te reinigen en worden ze zelfs verslaafd aan het kopen van nieuwe anti-acne middeltjes. Het resultaat is dat acne steeds terugkomt. Er zijn namelijk ontzettend veel andere factoren die ook meespelen bij het ontstaan van acne. Het is dus een fabel dat er
maar één manier is om mee-eters te verwijderen. Lees ook eens: hoe kun je het beste mee-eters verwijderen?

3. Je krijgt geen acne van patat

Veel mensen geloven dat zij gewoon patat en ander vette voedingsmiddelen kunnen blijven eten, omdat het geen acne veroorzaakt. Echter zijn er veel onderzoeken gedaan en genoeg bewijzen verzameld waarin wordt aangegeven dat bepaalde voeding wel degelijk meer acn kan veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index die acne kunnen veroorzaken. Gehydrateerd blijven door water te drinken en gezonde voedingsmiddelen kunnen er juist voor zorgen dat verschillende processen in je lichaam verbeteren, en je huid dus mooier wordt.

4. Zonnen helpt tegen acne

Een andere fabel over acne waar veel mensen in geloven is het zonnen tegen acne. Kijk hier echter mee uit. Het kan goed zijn voor de huid om 10 tot 20 minuten in de zon te gaan, maar als je langere tijd in de zon doorbrengt, kunnen je puistjes erger worden en acne littekens donkerder worden. Ik raad je dan ook aan om een zonnebrandcrème te gebruiken welke geschikt is voor een huidtype met acne. Deze zal de huid niet irriteren.

5. Door puistjes uit te knijpen verdwijnen de problemen sneller

De frustraties die met acne gepaard gaan, kunnen er toe leiden dat mensen besluiten de puistjes uit te knijpen. Het is echter een fabel dat acne sneller verdwijnt als je de onzuiverheden uitknijpt. Sterker nog: je bent de problemen alleen maar erger aan het maken. Door een puistje te laten knappen, zullen er bacteriën dieper in de huid worden gedrukt en verspreidt worden naar de rest van je huid. Er kan dus een ergere uitbraak ontstaan rondom het eerste puistje. Bovendien kun je roodheid en zelfs permanente littekens op de huid veroorzaken. Mocht er steeds een nieuw puistje op dezelfde plek ontstaan, dien je extra goed op te letten op het ontstaan van een litteken.

De belangrijkste feiten over acne

Je weet nu wat de bekendste fabels zijn over acne en wat je dus niet moet geloven. Nu je al iets meer kennis hebt opgedaan, is het tijd om de belangrijkste feitjes over acne op een rijtje te zetten.

1. Er zijn meerdere soorten acne, puistjes en huidtypes

Allereerst is het goed om te weten dat er meerdere vormen van acne zijn, variërend van licht tot ernstig. Acne mechanica wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door wrijving en druk op dehuid. Bij de verschillende types van acne horen ook verschillende soorten puistjes. Er zijn bijvoorbeeld mee-eters (whiteheads), deze ontstaan wanneer een olieklier verstopt raakt met talg en dode huidcellen. Als er bacteriën in een mee-eter terecht komen, ontstaat er een echt puistje. Ook zijn er papels, pustels, cysten, onderhuidse puistjes en steenpuisten. Bij elke huidtype met onzuiverheden hoort een passend huidverzorgingsregime.

2. Huidverzorgingsproducten kunnen acne verergeren.

Ik gaf eerder al aan dat mensen de neiging hebben zoveel mogelijk producten en middeltjes op hun huid en acne te smeren. Het is echter een feit dat bepaalde producten acne kunnen verergeren. Het gaat hierbij vooral om producten die ingrediënten bevatten die de poriën laten verstoppen. Om puistjes door huidverzorgingsproducten te voorkomen, raad ik je aan te kiezen voor (make-up) producten met het label “niet-comedogeen”. Deze producten
zullen de huid laten ademen waardoor er geen nieuwe verstoppingen ontstaan. Kies ook enkel voor producten van de beste kwaliteit en overdrijf niet in het gebruik ervan.

3. De meeste producten en behandelingen zijn symptoom gericht

Het is een feit dat de meeste anti-acne producten en dure (schoonheids)behandelingen puur gericht zijn op het verminderen van de symptomen van acne. De producten die worden gebruikt bevatten namelijk alleen ingrediënten om het overtollige talg en bacteriën op de huid te verwijderen. Je kunt dus met een middeltje of puistjes verwijderaar wel een tijdelijk positief resultaat op de huid zien, maar op de lange termijn zullen de puistjes opnieuw verschijnen. Als je blijvend van acne wil afkomen, zal je de aanmaak van talg en bacteriën moeten reduceren. Denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen die de talg veroorzakende hormonen in toom houden.

4. Je manier van leven heeft invloed op het ontstaan van acne

Om voor eens en altijd van acne af te komen, dien je de grondoorzaken van acne op te lossen. Je manier van leven speelt hier een grote rol bij. Wist je bijvoorbeeld dat stress, angst, zweet, kleding, slaapgebrek, je darmen, eetpatroon en overige hygiëne allemaal bijdragen aan het ontstaan van acne?
Na het lezen van dit artikel over de belangrijkste feiten en fabels over acne weet je waar jij je op moet concentreren. Zoals je nu weet bestaat er helaas geen magisch wondermiddeltje. De manier om te voorkomen dat jij tot je 40e last blijft houden van acne en de mentale ongemakken is dan ook vaak een combinatie van factoren.

Bij het behandelen van acne worden nog veel meer ernstige fouten gemaakt waarvan je zeker op de hoogte wil zijn. Download daarom gratis het complete e-book met de top 10 fouten bij acne. Natuurlijk krijg je ook de oplossingen die erbij horen! Ik weet zeker dat dit een grote invloed gaat hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *