Heb ik een acne uitbraak?

Of is dit huidvernieuwing? Én de oplossing!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Op deze afbeelding zie je een vrouw die wil weten heb ik een acne uitbraak of is dit huidvernieuwing?

Heb je last van een acne uitbraak? En zit je in de stress?

Ik snap het helemaal. Zelf heb ik lang last gehad van acne uitbraken. Ik leerde veel over acne en dat heeft me erg geholpen.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over acne uitbraken en huidvernieuwing en wat die twee met elkaar te maken hebben.

Vragen die we beantwoorden:

 • Wat is eigenlijk een acne uitbraak?
 • Waar komt het door?
 • Wat is huidvernieuwing?
 • Komt de acne uitbraak door jouw nieuwe product of niet?
 • Wat hebben acne uitbraken met huidvernieuwing te maken?
 • Welke ingrediënten in crèmes zorgen voor huidvernieuwing?
 • Hoe ga je nu het beste om met je acne uitbraak?

Wat is een acne uitbraak?

Een acne uitbraak is het plotseling optreden van acne, vaak in 1 gebied. Dit kan zijn op je gezicht, nek, schouders of rug. Vooral op je gezicht geeft het de meeste frustratie.

Wat is de oorzaak van een acne uitbraak?

Een uitbraak kan door verschillende dingen komen. De talgproductie gaat door de oorzaak tijdelijke omhoog, waardoor poriën verstopt raken en kunnen gaan ontsteken.

Hieronder een lijstje van verschillende oorzaken:

 • Hormonaal: door verandering van je hormonen in de pubertijd, maar ook in de menstruatie cycles van vrouwen, zorgen de hormonen voor een stimulatie van de talg productie. Dit kan zorgen voor acne uitbraak.
 • Stress: door stressvolle periodes maakt ons lichaam meer cortisol aan. Dit hormoon stimuleert ook de aanmaak van extra talg.
 • Ander dieet: eet je tijdens een periode opeens veel suiker of gefrituurd eten, dan is de kans groot dat je ook een uitbraak krijgt. Ook hiervan gaat die talgproductie omhoog, wat weer tot een acne uitbraak kan leiden.
 • Veel dode huidcellen: uitbraken door verstopte poriën met dode huidcellen kunnen voorkomen. Als je daarbij een nieuw product met exfolierende werking gebruikt kan dit ook voor een uitbraak zorgen. Hier gaan we verder op in, in dit artikel.

Om te ontdekken waar jouw acne uitbraak vandaag komt, ga bovenstaande oorzaken na en bedenk wat het bij jou zou kunnen zijn. Hieronder gaan we dieper in op huidvernieuwing, omdat het een rol kan spelen bij jouw uitbraak.

Wat is huidvernieuwing?

Elke huidcel sterft af en wordt vernieuwd. Zo’n cycles duurt ongeveer 30 dagen, wat langer naarmate we ouder worden. Dode huidcellen blijven nog even op de huid, maar vallen er dan vaak vanzelf af doordat je je bijvoorbeeld afdroogt. Op zich niks mis mee en totaal natuurlijk.

Echter die dode huidcellen kunnen ook in de poriën gaan zitten. Waardoor deze verstopt raken en puistjes veroorzaken. Zeker mensen met een vette huid hebben vaak hogere cel vernieuwing.

Daarnaast zorgt het talg ervoor de dode huidcellen makkelijker in de poriën blijven ‘plakken’. En omdat scrubben voor een acne huid niet goed is, omdat je hiermee puistjes opent en daarmee bacteriën verspreidt. Kun je kiezen voor een product dat huidvernieuwing stimuleert. Dit wordt exfoliëren genoemd. (Alhoewel scrubben officieel ook exfolieren is).

Hiermee verwijder je dus die dode huidcellen en stimuleer je de huid nieuwe huidcellen aan te maken. Hierdoor kunnen poriën dus minder snel verstopt raken. Dit exfoliëren kan dus puistjes verminderen. Dat klinkt goed! Maar er zit ook een keerzijde aan. Dit bespreken we hieronder.

Wat hebben acne uitbraken met huidvernieuwing met elkaar te maken?

Ga je aan de slag met exfoliëren, dan kan je namelijk een acne uitbraak krijgen.

Wat!?

Je zorgt er met zo’n huidcel vernieuwing eigenlijk voor dat alle verstopte poriën niet meer verstopt zijn. Hierdoor worden al je poriën in één keer schoongemaakt. Ze gaan dan allemaal tegelijk reageren. Als deze reactie voorbij is, zijn al je poriën schoon. Blijf je exfoliëren, blijven de puistjes die werden veroorzaakt door dode huidcellen, weg.

LEES OOK: Puistjes wel of niet uitknijpen. Zó kun je het wél doen.

Welke ingrediënten in crèmes zorgen voor huidvernieuwing?

Soms zeggen crèmes dat ze exfoliërend zijn, maar de ingrediënten voor zo’n huidcel vernieuwing ontbreken. Ondertussen krijg jij een uitbraak, wat volgens de makers van het product door een ‘detox’ van de huid zou komen. Maar is wel echt zo?

Worstel hier niet langer mee! Leer hier precies welke ingrediënten werkelijk voor een gezonde huidcel vernieuwing zorgen.

 • Alpha hydroxy acids (AHA’s) – ook wel Glycolzuur – deze komen uit voeding, zoals citrus vruchten. Deze zuren zorgen voor huidcel vernieuwing en het steviger maken van diepere lagen van de huid. Geschikt voor oudere huid of droge huid die niet te gevoelig is. Kies voor producten die ingrediënten vermelden, zodat je weet wat je op je huid smeert. Pas bij een percentage hoger dan 8% werkt dit zuur als exfoliant (huidcel vernieuwer).
 • Beta hydroxy acids ( BHA’s) ook wel Salicylzuur – voorkomt overmatige talg productie, waardoor het helpt acne te verminderen. Dit zuur wordt uit een boomschors gewonnen. Dit is geschikt voor de meer vette huid, omdat het gemakkelijker in de poriën doordringt. Verhelpt comedonen (mee-eters) en puistjes. Pas bij een percentage van 1 a 2% werkt dit als exfoliant.
 • Benzoyl peroxide – een middel wat huidcel vernieuwing stimuleert. Gebruik het heel lokaal en dun, want het droogt de huid uit. Ook verkleurt het je haar of kleding….hmmm wil je zo’n product op je huid smeren?
 • Retinoids (tretinoin, isotretinoin (onder het merk accutane), retinol, acitretine (onder het merk Neotigason)) Medicijn van vitamina a afgeleid. Het remt de productie van talg. Het is hiermee niet een traditionele exfoliant, maar het stimuleert wel huidcel vernieuwing. Tegelijk heeft het nogal wat bijwerkingen. Het zorgt bijvoorbeeld voor ernstige misvormingen bij zwangerschap. Of een droge huid, droge slijmvliezen, verhoogd cholesterol. Deze stof wordt soms ook aan anti acne producten toegevoegd.

Komt de acne uitbraak voor jouw nieuwe product of niet?

Wat we vaak zien, is dat mensen met een product beginnen en dan na 2 weken een acne uitbraak krijgen.

Logische reactie: dit product werkt niet. Ik stop ermee.

Is het handig om dan te stoppen? Nee! Want eigenlijk werkt het product juist wel. Je huid lost alle onderliggende problemen in 1 keer op. Dat is de uitbraak.

Dus hou nog even vol! Hoe kom je erachter? Geef het de tijd.

Mocht je na 6 weken nog steeds last hebben van je uitbraak, dan komt het niet door huidcel vernieuwing, maar door iets anders.

Hoe ga je ondertussen het beste om met je acne uitbraak?

Het omgaan met een uitbraak is een angst aanjagende taak, omdat je het snel erger kan maken. Ben je net met een nieuw product begonnen en volgde daarom een uitbraak, zou het daarvan kunnen komen. Maar goed, je wilt ondertussen ook iets kunnen doen.

Om je huid te helpen met de uitbraak volg hieronder het stappenplan.

 1. Begin met een huidverzorgingsroutine, waarbij je elke ochtend en avond je huid schoonmaakt. Lauw warm water gebruiken om je huid te reinigen is een milde oplossing voor een huid onder stress. Je maakt met het lauw warme water het overmatige talg in de poriën vloeibaar, waardoor het weg kan stromen.
 2. Doorbloeding! Zorg dat je bloed naar de acne toekomt. Een warme washand (niet te heet, want dit beschadigd de huid!) op de plekken om doorbloeding te stimuleren verkort de duur!
 3. Na het reinigen en de warmte behandeling, stip heel lokaal de acne plekjes aan met wat tea-tree olie.
 4. Ken je huidtype! Weet of je een vette, droge of gecombineerde huid hebt. Kies hierbij voor de juiste producten op water basis of olie basis.
 5. Zorg voor schone handdoeken en kussenslopen.
 6. Drink voldoende
 7. Eet niet teveel suiker.
 8. Ga na het sporten douchen.

TIP: Download gratis e-book met Top10 gemaakte fouten. Je raadt nooit welke er op nummer 1 staat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *