Heb ik nu een acne of eczeem?

En hoe kom ervan af?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
In deze afbeelding zie je een vrouw met acne of eczeem

Heb je last pukkeltjes, bultjes, blaasjes, pijn en jeuk in je gezicht? Twijfel je of dit nu acne is of eczeem? Het is goed om te weten wat het is, zodat je de vervolgsstappen kunt bepalen. Misschien heb je eczeem rond de mond en krijg je daar nu ook puistjes bij. Dit kan namelijk wel een relatie hebben hebben met de eczeem.

Eczeem of acne in je gezicht kan je erg in de weg zitten. Je gezicht is nu eenmaal hetgeen wat mensen als eerst zien. Je kunt er erg zelfbewust van worden, onzeker of minderwaardig. Niets is minder waar, maar het gebeurt soms toch. Misschien omdat je dit zelf vind of omdat mensen ernaar vragen, er opmerkingen over maken of je zelfs uitschelden.

Maar weet je wat het is, dan kun je ook naar de oplossing.

Acne

Acne is een huidziekte waarbij je talgklieren teveel talg produceren. Je poriën raken verstopt. Daarnaast kan een teveel aan dode huidcellen bijdragen aan de verstopping van de poriën. Hierdoor kunnen comedonen (mee-eters) ontstaan. Dit kunnen gesloten comedonen zijn; huidkleurige bultjes. Of open comedonen, de bekende black-heads of mee-eters.

Als de acne-bacterie erbij komt, gaat dit ontsteken. Je huid wordt rood, kan pijnlijk zijn. Ook kan er pus ontstaan, waardoor er die bekende witte kop op het puistje komt. Niet prettig allemaal.

Soms zit de verstopping dieper in de huid, we spreken dan van een cyste.

Wat maakt acne erger?

Om het verschil te kunnen weten tussen acne en puistjes, kan het helpen te weten waar het erger van wordt.

Dingen die acne erger kunnen maken zijn:

 • Veel suiker eten kan leiden tot overproductie van de talgklieren, met verstopping en puistjes als gevolg.
 • Pukkels en mee-eters (comedonen) uitknijpen. De bacteriën verspreiden zich over je huid en infecteren andere verstopte poriën. Daarnaast druk je een deel van de talg verder in de porie. Deze kan daarmee beschadigen, waardoor weer sneller een puistje op diezelfde plek ontstaat.
 • je krijgt meer pukkels rondom je menstruatie.

Merk je dat deze dingen invloed hebben op je huid? Dan heb je mogelijk acne en geen eczeem. Wil je direct aan de slag met je acne? Download dan het gratis e-book Top 10 meest gemaakte fouten direct!

Eczeem in het gezicht

Eczeem is een huidziekte waarbij de huidbarrière verstoord is. Er wordt te weinig vocht vastgehouden, waardoor de huid droog en schilferig wordt. Een bepaalde vorm van eczeem is seborroïsch eczeem. Dit komt vooral voor in het gezicht en treft maar liefst 5% van de bevolking. Mannen hebben dit wat vaker dan vrouwen.

Deze vorm heeft ook met talg te maken, zoals acne. Daarom kan er verwarring ontstaan. Het talg in de talgklieren bestaat uit verzadigde en onverzadigde vetzuren. De verhouding bij deze vorm van eczeem lijkt verstoord. Er zijn namelijk veel onverzadigde vetzuren aanwezig.

Het lichaam reageert hierop met ontsteking en ziet een lichaamseigen stof dus als indringer die verwijderd moet worden. Ontsteking is een manier van het lichaam om een ongewenste indringer te verwijderen. Omdat deze reactie tegen een lichaamseigen stof is, spreken we van een auto-immuun ziekte.

Daarnaast lijkt een bepaald gist een rol te spelen. Deze gist is op elke huid aanwezig, maar bij mensen met seborroïsch eczeem wordt dit gist vaker aangetroffen. Ook hier reageert het lichaam op met een ontstekingsreactie. Hierdoor wordt de huid rood en schilferig. Door de roodheid en het pijnlijk aanvoelen, kan je dit verwarren met acne.

Wat maakt (seborroïsch) eczeem erger?

Door te weten waardoor dit erger wordt, kun je het ook weer beter herkennen.

 • Emotionele spanningen kan het erger maken.
 • Koude en droge lucht. Dus vooral in seizoenen waarin het koud is en de verwarming aanstaat speelt dit op.

Merk je dat deze dingen een effect hebben op je huid? Dan heb je mogelijk eczeem en geen acne.

Puistjes met ‘normaal’ eczeem.

De meest voorkomende vorm van exceem is constitutioneel eczeem. Dit betekent dat je huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. De eczeem kan opspelen bij wisselingen van buitentemperatuur, jezelf wassen met een te sterke zeep of shampoo, Maar ook van binnen uit kan het eczeem ook verergeren. Bijvoorbeeld bij spanning en stress, maar ook voeding kan van invloed zijn.

Een veel gekozen behandeling bij eczeem is hormooncrème. Als je deze crème langdurig gebruikt op bijvoorbeeld je gezicht, kan het zijn werkingskracht verliezen. Er kunnen dan puistjes ontstaan. Dus als je toevallig al langer hormooncrème gebruikt en je krijgt opeens veel puistjes, is het tijd om te met de crème te stoppen.

In eerste instantie zal de eczeem erger worden, maar daarna verminderen.

Acne of eczeem op het gezicht

Zowel bij acne als bij eczeem wordt je huid dus rood door ontsteking. Een belangrijk onderscheid tussen acne en eczeem is de afschilfering van de huid. Dit heb je namelijk wel bij eczeem, maar niet bij acne.

Een ander belangrijk verschil is de lokatie. Acne zit meestal in het gezicht, de schouders, de hals of de rug. Eczeem kan over het hele lichaam zitten. Seborroïsch eczeem zit vaak in het gezicht, tussen de borsten en de plooien van het lichaam.

Hieronder een overzicht om de verschillen te bekijken.

AcneEczeem
Is gevuld met pusIs gevuld met vocht
Is vaak een bultjeIs vaak een plek
Kan pijnlijk zijnJeuk staat op de voorgrond, daarnaast ook branderigheid
Wordt veroorzaakt door verstopte talgklieren en bacteriënWordt veroorzaakt door een auto-immuun reactie, precieze oorzaak onbekend
Komt meestal voor op je gezicht, nek, schouders of rugKan overal op je lichaam voorkomen.
Behandelen met antibacterieelBehandelen met hormoon créme.
Op deze afbeelding zie je iemand met eczeem in het gezicht.

Wanneer gaat eczeem of acne weg?

Eczeem

Helaas is er voor eczeem nog geen blijvende oplossing gevonden. Het is een auto-immuunziekte die je voor het leven met je mee draagt. Sommige mensen groeien er wel overheen. Maar heb jij (nog) wel last van eczeem? Dan zijn er zeker dingen die je kunt doen om de symptomen te bestrijden.

Het is hierbij belangrijk dat je steeds iets uitprobeert en het effect ervan bekijkt.

Denk hierbij aan:

 • Voeding; bijvoorbeeld de invloed van nachtschade groente, melkproducten en het gebruik van probiotica of kefir.
 • Verzorgingsproducten
 • Zonlicht

De jeuk is een erg vervelend onderdeel van de eczeem. Krabben helpt even in het moment, maar daarna wordt de jeuk alleen maar erger. Wat kun je doen? Koel het stukje huid dat jeukt af. Dit laat de jeuk kalmeren.

Zijn je klachten echt heel erg, kun je natuurlijk altijd gaan voor de hormooncrème, maar weet dat je huid gewent raakt eraan.

Verderop nog een paar tips wat je kunt doen.

Wat te doen bij eczeem in het gezicht:

Denk je last te hebben van (seborroïsch) eczeem dan kun je de volgende dingen doen:

 • Vermijd uitlokkende factoren, zoals irriterende zeep, shampoo, cosmetica, bepaalde kleding of hoofdbedekking.
 • Ga max 20 minuten in het zonnetje zitten, maar voorkom verbranding hierbij.
 • Was je huid dagelijks met een milde ph-neutrale shampoo of huidemulsie. Dep je huid daarna voorzichtig droog.
 • Zit het ook op je hoofdhuid? Gebruik dan een shampoo met zinkpyrithion of piroctone. Vraag dit na bij je drogist.

Acne

Wanneer de acne vanzelf weggaat verschilt natuurlijk per persoon. Vaak is het rond het 24-ste jaar dat de meeste mensen vanzelf van hun acne afkomen. Wil je hier niet op wachten? Wat we ons kunnen voorstellen, dan is acne op te lossen. Er zijn tegenwoordig veel manieren gevonden.

Je kunt onderzoeken wat van invloed is op je puistjes:

 • Wordt het beïnvloed door iets uit je voeding?
 • Hoe is het met je darmflora?
 • Gebruik je de meest optimale huidverzorging?

Op deze punten heb je namelijk zelf invloed.

Heb je alles geprobeerd? Heb je ernstig of heel langdurig last van acne. Ga dan naar een dermatoloog. Hij kan je helpen de juiste medicatie te vinden. Informeer jezelf goed wat deze medicatie eventueel voor bijwerkingen heeft.

Wil je zelf aan de slag? Dan hebben we een cadeautje voor je! Onze collega Fleur, ervaringsdeskundige op het gebied van acne, heeft een gratis e-book gemaakt die je de informatie geeft om definitief van je puistjes af te komen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *